Tilburg, zaterdag 9 december 2023

 

Het jaar 2023 kunnen we gerust het jaar van de definitieve doorbraak van de Groningse rockband The Vices noemen. Hun laatste album Unkown Affairs kon op lovende kritieken rekenen, ook van deze site, ze stonden in maart op het prestigieuze SXWX-festival in Austin en als klap op de vuurpijl een haast volledig uitverkochte clubtour. Vanavond staat de band voor een uitverkochte kleine zaal in Poppodium 013 in Tilburg.

 

Op witte sokken

Natuurlijk ligt vanavond de nadruk op dat laatste album Unknown Affairs en de show wordt energiek geopend met ‘Never Had To Know’, ‘I Had A Name’ en ‘Before Your Birth’ voordat frontman Floris van Luijtelaar zich voor de eerste keer tot het publiek richt. Vanavond is het de laatste avond van de Clubtour en de band heeft er zin in. Ze spreken uit dat ze dit met het aanwezige publiek willen vieren. Die spanning is ook oprecht voelbaar, mede gelet op de aanwezige fanbase die alles uit volle borst meezingt. Frontman Floris, in pak maar zonder shirt, is op zijn sokken constant in beweging en excuseert zich voor het feit dat zijn stem hem vanavond een beetje in de steek laat. Al die inspanningen en optredens hebben blijkbaar hun tol geëist.

 

De energie van de band maakt alles goed

Een en ander is dan ook wel weer logisch want de band geeft werkelijk alles en met name van Luijtelaar is constant in beweging en met zijn pedalen in de weer om maar het juiste geluid te creëren. Eindresultaat zijn vaak flitsende gitaarsolo’s waarin Floris helemaal één is met het nummer.  ‘In And Out’ en ’Looking For Faces’ worden energiek de zaal in geslingerd en met een akoestische versie van ‘Jona’ is daar het eerste rustpunt waar we Jonathan Kruizenga horen zingen. Zo neemt de band ons in hun ritme mee op deze avond waarop lang niet alles perfect gaat. Naast de genoemde stemproblemen krijgt Floris op enig moment geen geluid meer uit zijn gitaar en richt zich tot het publiek met de mededeling dat hij oprecht niet weet wat hij moet doen. Na wat gepruts aan de pedalen doet de techniek het weer en kan de band verder en wordt ‘For My Mind’ voor de tweede keer ingezet.

 

Beste show van de tour

De ballad ‘Tomorrow I’ll Be’, het ingetogen ‘Better Days’ en ‘Life Grows’ krijgen een warm onthaal en de inmiddels uitgebreide fanbase omarmt elk nummer en er is zelfs ruimte voor een nieuw nummer. Na een korte break er is dan het punkachtige openingsnummer ‘Strange Again’ van het laatste album en een deel van het publiek waagt zich aan een pogo. Van Luijtelaar durft zelfs een stagedive aan en wordt op handen gedragen en teruggebracht naar het podium. Via ‘Trouble’, een drumsolo van Matthijs Louwsma en ‘Boy’ komt er een einde aan deze avond. De band heeft genoten van deze naar eigen zeggen beste show tot op heden. De ontketende energie vanuit en interactie met het publiek wordt gewaardeerd en er ontstaat een discussie of er nog één of twee liedjes als toegift gedaan kunnen worden. Bassist Simon Bleeker is duidelijk; deze avond mag niet zo eindigen dus geeft band nog één keer alles en met een cover van Iggy Pop en ‘Thousand Faces’. Als iets duidelijk is geworden deze avond dan is het dat The Vices klaar zijn voor hun Amerikaanse avontuur. Vanavond gaat iedereen in ieder geval tevreden naar huis.

 

11 december 2023
In dit bericht:
Translate »