Vorig jaar stonden ze nog op een desolaat ESNS tijdens de pandemie, nu lonkte het podium van het prestigieuze SXWX-festival in Austin Texas. Het nieuwe album Unknown Affairs van The Vices, bestaande uit Floris van Luijtelaar (zang, gitaar), Jonathan Kruizenga (gitaar, toetsen), Simon Bleeker (bas) en Mathijs Louwsma (drums) is een volgende stap in de muzikale ontwikkeling van deze band uit Groningen.

 

Adolescentie achter zich gelaten

The Vices schiet met ‘Strange Affairs’ werkelijk uit de startblokken en met dit energieke en superstrak gespeelde nummer zal elke luisteraar op zijn minst alert zijn en de oren gespitst hebben. Vervolgens is er met ‘Never Had To Know’ één van de beste nummers van het album. De eerder genoemde energie is er nog steeds maar iets meer genuanceerd en gekanaliseerd. Want wat we zeker kunnen stellen is dat de vier vrienden sinds hun debuutalbum Looking For Faces uit 2021 hun adolescentie achter zich hebben gelaten en zich definitief hebben ontwikkeld tot vier volwassen mannen. Dat de vier het beste in elkaar naar boven halen blijkt wel uit een nummer als ‘Thousand Faces’ dat gaandeweg steeds verder wordt uitgebouwd met een fraaie gitaarsolo van Jonathan en waar Floris richting het einde zodanig het uiterste van zijn stem vergt dat je als luisteraar als het ware in zijn emotie meegezogen wordt.

 

On-Nederlands goed

Zo ontwikkelt Unknown Affairs zich tot een zeer boeiend album waarbij de heren de door zichzelf gecreëerde ruimte benutten om te variëren én misschien ook wel wat te experimenten. ‘At Least That’s What They‘re Saying’ is fijne melodieuze Indierock, het groovy ‘Lay Down, Stay Down’ wordt gekleurd door een solo op percussie en het wat orkestrale en akoestische ‘Fooled Away’ krijgt door strijkers keur op de wangen. Net zoals bij de opener is er misschien ook bij het wat luchtigere ‘Better Days’ de vergelijking met het geluid van Cage The Elephant, iets wat absoluut als compliment beschouwd moet worden. Richting het einde trakteert de Groningse formatie ons nog op het funky en uiterst dansbare ‘I Had A Name’, de wat melancholische pianoballad ‘Tomorrow I’ll Be’ en het prijsnummer ‘For My Mind’ dat talloze wendingen kent met een ongekende gitaarsolo richting het einde. Het korte instrumentaaltje ‘The Spell That Made A Dolphin’ valt misschien wat uit de toon maar geeft ons anderzijds wat ruimte om weer af te schalen. Unknown Affairs is een On-Nederlands goed Engelstalig album geworden van een band die een keer niet uit Den Haag komt, maar uit Groningen. Een plaat van internationale allure. Veel luisterplezier!

 

 

20 maart 2023
In dit bericht:
Translate »