Breda, donderdag 28 maart

 

De Britse singer/songwriter Izo Fitzroy staat vanavond in De Mezz in Breda. Het is één van vier concerten die ze in Nederland geeft tijdens haar Europese tournee die in het teken staat van haar laatste album A Good Woman.

Vorig jaar was daar A Good Woman, het ijzersterk derde album van deze Britse singer/songwriter die bekend staat om haar krachtige, soulvolle stem en moeiteloos laveert tussen diverse stijlen waarbij zeker Blues, Soul en Gospel geraakt worden. Verder op deze site is ook een recensie terug te lezen. Vanavond is het de beurt aan Breda om haar als tweede stad in Nederland welkom te heten.

 

Een clubachtige sfeer

Zoals te verwachten is Izo stijlvol gekleed in een lange jurk en opgestoken haar. Het licht is wat diffuus en er wordt een soort van intieme, Clubachtige sfeer gecreëerd. De band heeft dan al de eerste tonen van ‘Hope Divine’ ingezet, maar als Izo haar eerste zinnen tekst wil zingen blijkt dat de microfoon nog niet is aangesloten. Mooi dat de band professioneel reageert, gewoon doorspeelt, en dat het technische probleempje ter plekke kundig én snel wordt opgelost. Vervolgens is het dan toch aan Izo om het aanwezige publiek te overtuigen. ‘Hope Divine’, ‘Chasing Days’, ‘Keep Your Light One Me’ en ‘Call Me A Pilgrim’, alle afkomstig van het laatste album, zorgen voor het eerste deel van de show. Tussendoor is er even een kennismaking en natuurlijk het verhaal dat dit album in ons eigen Leiden is opgenomen.

(tekst verder na video)

 

Zwaartepunt van de setlist ligt op A Good Woman

Na een wat onzeker begin voelt het publiek hoe Izo groeit en het imago van die zelfverzekerde zangeres ook waarmaakt. ‘Somewhere Beyond The Wreckage’ is een prachtige ballad waar de Britse nog maar eens laat horen welke mogelijkheden haar stem heeft. Vervolgens is er met ‘God Gets A Little Busy Sometimes’ een fraai stukje gospel dat ook door het publiek meer dan gewaardeerd wordt en natuurlijk mag een prachtige versie van ‘A Good Woman’ niet in deze setlist ontbreken. Met een soulvolle versie van ‘Small Mercies’ wordt ook de eventuele laatste twijfel die er bij een enkele bezoeker nog is, weggenomen. Opvallend is dat Izo het nu pas tijd vindt om terug te pakken naar eerder werk, want het is duidelijk dat het zwaartepunt van de show van vanavond op haar laatste album ligt. Maar met het dansbare en soulvolle ‘Pushing Buttons’ krijgt en het uptempo ‘Red Line’ zet de zaal echt in beweging voor ze met het prachtige ‘Give Me The High’ voorlopig afscheid neemt van de zaal.

 

Overtuigend en ontroerend

Maar natuurlijk is er ook vanavond (gelukkig) een “encore” in deze clubachtige sfeer. Na een korte pauze is Izo terug met één van haar achtergrondzangeressen. Het grootste deel van haar leven maakt Izo al deel uit van een gospelkoor en zichzelf begeleidend op piano en met één van de backing vocalisten als steun speelt ‘Shadowlands’ vanavond. Pure gospel die recht uit het hart komt en waarschijnlijk wordt het niet mooier vanavond. Dan is er nog ruimte om nog even de met de laatste single ‘Black Insides’ en de afsluiter ‘I Want Magic’ de zaal écht in beweging te krijgen. Na een wat weifelend begin overtuigd Izo vanavond en heeft ze met haar krachtige stem de zaal in beweging gebracht maar ook zeker ontroerd.

 

(foto’s : Corné van Groenedaal)

30 maart 2024
In dit bericht:
Translate »