Vorige maand bracht de Amerikaanse formatie Allah Las hun vijfde album Zuma 85 uit. Wij kregen de gelegenheid om enkele vragen te stellen naar aanleiding van deze nieuwe release waarover we eerder een review publiceerden.

 

Allereerst Matt, Spencer, Miles en Pedrum; We zijn blij dat jullie een nieuw album hebben uitgebracht. De sound van het nieuwe album spreek ons zeer aan. Heeft Zuma 85 een centraal thema?
Matt: Thanks!. Nee, er zijn nooit hoofdthema’s of concepten geweest binnen ons proces van het maken van platen, althans niet bewust. Onze bedoeling in de studio is om eventuele ideeën die iemand heeft zo goed mogelijk te verwoorden en dan reageert iedereen daarop, enzovoort. Als het idee eenmaal door ieders filter is gegaan, komt het er meestal heel anders uit dan het oorspronkelijke idee. Dat zorgt ervoor dat iedereen ook met plezier aan een nieuw album werkt.

 

Hoe was het na de periode van isolatie tijdens de pandemie om samen te komen en een nieuw album te schrijven?
Matt: We kwamen allemaal terug aan tafel met verschillende ideeën en manieren van schrijven.

 

Is de pandemie de reden dat het zo lang duurde om een nieuw album uit te brengen?
Matt: Ja, we hebben wat tijd genomen om uit de tredmolen van het toeren te stappen om ons leven te leiden.

 

Als we naar het album luisteren, krijgen we het gevoel terug in de tijd te worden gegooid, het geluid doet me over het algemeen denken aan de muziek in de late jaren ’70. Herken je dit en was er een specifieke reden?
Matt: Dat is echt aan de luisteraar om te bepalen, maar we luisteren consequent naar muziek uit alle decennia en naar alle stijlen. Invloed is niet lineair, dus misschien heeft iets waar we 20 jaar geleden naar luisterden enige invloed op wat we vandaag doen. Het komt overal vandaan en in de studio is dit niet echt een issue of een ding.

 

Is de albumhoes het uitzicht vanuit de Panoramic House Studios in Stinson Beach in Californië?
Matt: Nee, de albumhoes is een foto van John Divola uit zijn ‘Zuma-serie’. John Divola is een beeldend kunstenaar uit Los Angeles. Hij omschrijft zijn werk als het verkennen van het landschap door op zoek te gaan naar de grens tussen het abstracte en het specifieke. Als je niet op de hoogte bent van zijn werk, neem dan even de tijd en duik in zijn mooie fotoseries door de decennia heen. Het is een absolute eer voor ons om één van zijn creaties te gebruiken.

 

Allah Las is nog steeds de band van de jongens die elkaar op school hebben ontmoet en nu al jaren en jaren muziek maken. Wat is het geheim?
Matt: We waren vrienden voor Allah Las en hopelijk zullen we daarna vrienden zijn. Onze albums zijn in zekere zin een momentopname van die relatie en geven een beeld van datgene dat we op dat moment doormaken en ervaren.

 

Jullie zijn aan het touren in de VS en gaan naar Down Under….. is er een kans dat je naar Europa en specifiek naar Nederland komt?
Matt: We waren vorige maand nog maar net in Amsterdam, maar hopelijk komen we weer snel terug, ja.

 

Wil je nog iets delen met onze Nederlandse lezers?
Matt: Bedankt voor je liefde en steun door de jaren heen. We hebben ons altijd erg thuis gevoeld in Nederland. We love it!

 

24 november 2023
In dit bericht:
Translate »