Tilburg, donderdag, 22 juni 2023

 

Vanavond staat het uitgestelde concert van Young Gun Silver Fox op het programma in “The Main” van Popppodium 013. Na een energieke, soulvolle set van Super DB is het nog even wachten op de hoofddis van de avond. De palmbomen staan klaar en als we de openingstune horen weten we dat het niet langmeer gaat duren.

 

Een band van wereldniveau

Stipt negen uur komen Shawn Lee, Andy Platts en de overige bandlezen het podium op, allemaal gehuld in Hawaii-shirts. Een bassist, drummer en een driemans blazerssectie completeren de band die de afgelopen jaren successen behaalde met hun soulvolle Westcoastpop. Herinneringen aan de sound van bands als Steely Dan en The Doobie Brothers zijn als vanzelfsprekend. De band trapt met ‘Still Got It Going On’ en meteen voel je dat deze band de afgelopen jaren vlieguren heeft gemaakt en dat ze een geoliede machine vormen. Vanaf de eerste noten klinkt het als een klok en via ‘Kids’, ‘West Side Jet’ en ‘Midnight in Richmond’ wordt het enthousiaste publiek in hun verhaal gezogen. Iedereen weet wat hij moet doen, geen lange monologen en het duurt even voordat er een ‘Hi Tilburg’ klinkt en de connectie wordt gezocht. Als Lee merkt dat er een nummer verkeerd wordt ingezet wordt het soepel en met de nodige hilariteit opgelost.

 

Rod Temperton

Platts is de man die vocaal en op zijn keys de richting bepaald en het enthousiaste publiek aan de hand meeneemt. Lee is er dan op gitaar om met rare blikken de laatste twijfelaar om te krijgen. En die laatste twijfelaar gaat bij ‘You Can Feel It’ definief om als de band nadrukkelijk de connectie zoekt. Halverwege is het tijd voor iets nieuws; een nummer dat feitelijk al dateert uit 2006 maar eigenlijk nog nooit is uitgebracht. Blijkbaar is Lee in zijn studio met de demo aan de slag gegaan en vanavond is het de derde keer dat ze ‘Moonshine’ spelen, als een eerbetoon aan Rod Temperton. Zo glijdt de avond voorbij met die mengeling van Soul, Funk en je ziet het publiek constant wiegen met een glimlach op het gezicht.  De band vliegt nergens uit de bocht, het is niet uitbundig maar het klinkt wel allemaal ontzettend lekker en elke maar dan ook elke noot is raak. Bij het swingende ‘Simple Imagination’ krijgen de blazers alle ruimte en dit wordt door het aanwezig publiek met groot applaus ontvangen. Met de soulballad ‘Long Way Back’ is er eigenlijk pas het eerste moment van rust want de set is vooral opgebouwd uit de uptempo tracks van Ticket To Shangri-La en Am Waves.

(tekst verder onder video)

 

Hulde aan de technici

Poppodium 013 wordt vaak geroemd om zijn geluid en dat is vanavond niet anders; het geluid staat perfect afgesteld waardoor je dus ook geen oordopjes nodig hebt om te kunnen genieten. Hulde aan alle technici! Bij het laatste deel van de set omarmt men hun tweede album Am Waves uit 2018; ‘Love Guarantee’, ‘Underdog’, het uiterst soulvolle en uitgewerkte ‘Lenny’ en een fantastische uitvoering van ‘Lolita’ komen voorbij voordat de band afscheid neemt. Een biertje in de hand en even zwaaien naar het dolenthousiaste publiek. Natuurlijk is er nog een “encore” met ‘Tip Of The Flame’ maar dan nog is de avond niet voorbij want er mist nog één nummer; ‘Kingston Boogie’ wordt door de voltallige band met passie gespeeld en dan is de avond toch echt ten einde. Young Gun Silver Fox was in topvorm en zag, kwam en overwon in Tilburg!

 

23 juni 2023
In dit bericht:
Translate »