Wanneer de sympathieke jongeman Will Knox van Londen naar Haarlem kwam, wilde hij hier wonen. Net achter het Frans Hals museum kreeg hij zijn woonruimte en werd verliefd op de stad.  Hij kwam per ongelijk bij Duncan Laurence terecht en schreef met hem het nummer ‘Arcade’. De man maakt al jaren mooie singer-songwriter songs en lanceert zijn nieuw album  ‘Shedding & Blooming’.

Ja dat is het idee. Een zaadje planten dat nu vooral gaat bloeien. Alle songs gaan over mijn eigen leven en daardoor blijven de songs persoonlijk. Zoals het ‘Juliette’ is een van mijn favo. Het gaat over een leven leiden die je eigenlijk wil leven.  Dat is een prettige manier voor mij als uitgangspunt van leven.”

‘Het is de afgelopen jaren snel gegaan. Eigenlijk te snel. Het lijkt wel een big blur, hahaha. Maar op een gegeven moment kwam ik terug van USA. Dat was in de tijd dat het album the River Ink album in een afrondende fase kwam. Toch bleef ik songs schrijven en is het nummer ‘Fraction’ in de tijd ontstaan. Het is alweer 8 jaar geleden! Ik deed wat in de co-writing en in UK leerde ik mijn partner kennen. Met producer Martijn Groeneveld werkte ik naar dit album. Maar het voelt in de afgelopen tijd van 5 jaar als 1 jaar. Natuurlijk is de covid dat hierin speelt, maar toch!”

Duncan Laurence Arcade co-writer

Knox schrijft niet alleen songs voor hemzelf maar weet als co writer met andere muzikanten tot mooie songs te komen. Duncan Laurence Arcade, Ilse de Lange en Dotan. “Ja iedere relatie met een muzikant is verschillend. Met Dotan, waarmee ik als eerste een project deed. Mijn toenmalig manager in de US vertelde me dat er schrijverssessie waren in Nederland. Vandaar dat ik hiernaar toe kwam. En ik had een klik met Dotan. Maar ja, het is wel zo dat je via een ander die je introduceert een verbinding maakt. Zoals zangeres Yori Swart en het nummer ‘Waterfall’.  Ik heb haar live gezien en ze was enorm goed. Daarna heb maar leren kennen en dat klikte. Met Duncan Laurence was het anders. Hij was nog op de rockacademy. Ik werd door het label met hem in contact gebracht, wat een voorrecht is geweest. Zijn talent en wat het is geworden is prachtig en ik was er toevallig om wat songs te schrijven. Hij heeft diverse songs live gespeeld. Deze staan niet op het album. Voor Arcade had hij een idee uitgewerkt en we hadden wat uren voor het eten en dat werd het uiteindelijke resultaat. Het is met geluk dat ik er was en deel van het proces was. Het succes is de keerzijde van het harde werken van alle songs die het niet zover schoppen eigenlijk. Wanneer ik met een ander schrijf, dan zie ik het meer als een proces. Ik kan er meer afstand van nemen om daarna iets aan te vullen. Het is vanuit een andere kijk een song benaderen en dat heb ik de laatste jaren wel ontwikkeld.”

Solo albums

Het schrijven van de songs voor mij zelf blijft even lastig. Oke, ik heb meer ervaring en middelen om het proces aan te gaan, maar toch vind ik dit moeilijker dat het van de zijlijn te benaderen.  In de verhalen en songs is het hetzelfde als 8 jaar geleden. ‘Out of Time’ komt dicht bij het herkenbare en toegankelijke. Het heeft een lekkere groove een hooks dat pakkend is. Ik denk dat het goed is om als single te hebben. Het is de meest poppy album.

Beeldend songwriting

Will Knox weet de songs vooral beeldend te brengen. De songs nemen je mee in een verhaal waarbij je direct een beeld in loopt. “Met ‘Jesse’s Appartment’ is dat ook een van mijn favoriete songs eigenlijk. Namen geven voor mij direct een beeld van wat het is en daarmee kan ik beter spelen. Zoals het ‘Letting Go’ van het eerste album  is niet meer zo tastbaar. Trouwens de EP Little Holylands bestaat uit alleen maar plaatsnamen. Zoals de Jesse heb je direct iets voor ogen en dat werkt voor mij het best. Op het laatste album komt het meer voor mij naar boven net als Paris in the Spring wat je ook in Julliette tegen komt. Jesse zegt ook als het niet gaat om een metafoor, wordt het persoonlijker en dat maakt. Op de vraag dat je vroeg wat er in de laatste jaren is ontwikkeld, is het dat ik de songs vooral scherper of directer neerzet. Zo is daar het verschil tussen songs als ‘Fraction’ en de laats geschreven songs als ‘Jesse s Appartment’. Mooi dat ik hier nu bewust van ben geworden hahaha.”

Het album is een mooi singer-songwriters album geworden en Will Knox is dan ook een talent voor de toekomst. “Voor de toekomst denk ik dat ik voldoende schrijf om de komende jaren albums te blijven maken.” Of de songs op zijn album komen of op die van een ander. Het is zeker een artiest om in de gaten te houden!!

18 februari 2022
In dit bericht:
Translate »