Tilburg, dinsdag 25 oktober 2022

Vanavond is Poppodium 013 de gastheer van de Engelse band. Ze touren op dit moment uitgebreid door Nederland en gelukkig is Tilburg ook één van de steden die ze aandoen.

Nog niet warm

Tijdens het voorprogramma slaagt de Nederlandse band Tygo Aulta er niet in het publiek mee te krijgen en warm te draaien dus is alle hoop gevestigd op de mainact. Overigens voel je als het ware dat dit wel goed gaat komen. Tussen Tygo Aulta en White Lies moet het podium nog wat aangepast worden en langzaam maar zeker wordt het podium zichtbaar en zien we de contouren van de zuilen van de lichtshow die de band onder leiding van zanger/gitarist Harry McVeigh zullen gaan ondersteunen. Klokslag negen uur is het dan zover en betreden McVeigh, bassist Charles Cave en drummer Jack Lawrence Brown het podium, vergezeld van Tommy Bowen die tijdens liveoptredens achter de toetsen plaats neemt.

Connectie met het publiek

Als de beginklanken van ‘Time To Give’ de zaal in dwarrelen voel je de herkenning bij het publiek. Vervolgens wordt er vol overgave ‘To Lose My Life’, ‘There Goes Our Love Again’ en ‘Am I Really Going To Die’ de zaal in geslingerd en tegen die tijd weet het publiek dat het goed gaat komen. De band staat niet bekend om de lange dialogen en de interactie met het publiek en veel verder als een aantal maal “Thank You Tilburg” komt McVeigh dan ook niet. Of het moet het moment zijn dat hij zich afvaagt of ze hier al eens eerder geweest zijn. Desondanks is er wel de connectie met het publiek en dat heeft vooral te maken met de lichaamstaal van de charismatische frontman die vanavond een eeuwige glimlach op zijn gezicht lijkt te hebben.

Overweldigende lichtshow

Vanavond neemt de band ons mee door hun muzikale carrière. Alle zes de albums worden geraakt en na het eerste deel verrast White Lies ons met het “live-debuut” van ‘Breakdown Days’, één van de tracks die als bonus terug zijn te vinden op de heruitgave van ‘As I Try Not To Fall Apart’. Het publiek kan dit erg waarderen en vervolgens bouwt de band de show vakkundig op en uit waarbij de lichteffecten zo nu en dan overweldigend zijn en bijdragen aan de toch wel bijzondere sfeer die de band weet te creëren. Natuurlijk mag ‘Big TV’ niet ontbreken, evenals ‘Fairwell To The Fairground’ dat erg enthousiast ontvangen wordt en natuurlijk ‘Tokyo’! De set wordt afgesloten met ‘I Don’t Want To Go To Mars’, ook zo’n nummer waarbij de band de hele zaal meekrijgt.

Primeur in Tilburg

Natuurlijk is er dan even het kat en muis spel of de band nog een keer terugkomt waarbij de uitkomst nagenoeg vaststaat. Tijdens de encore is er nog een nieuw nummer dat de primeur heeft om live gespeeld te worden; ‘Trouble In America’. Verder is er nog ‘Death’ en natuurlijk mag ‘Bigger Than Us’, dat luidkeels door de zaal wordt meegezongen, niet ontbreken. Ondertussen heeft Mc Veigh nog wel even laten weten dat hij blij was dat de band even de hectische situatie in de UK heeft kunnen ontvluchten; Tilburg was er blij mee want na zo’n strakke show waarbij de band excelleert gaat iedereen met een content gevoel naar huis.

27 oktober 2022
In dit bericht: