W.A.S.P. Live @ Hedon Zwolle
Datum  29 april 2023

Het was een volle zaal in Zwolle. Hedon werd aan de tourlijst van W.A.S.P. toegevoegd. En dat was niet tegen dovemans oren gezegd. In korte tijd was ook deze show uitverkocht, net als de show in Eindhoven dat in april gaat plaatsvinden.

W.A.S.P., de band die in de jaren 80 aandacht vroeg en kreeg. Hun 18+ shows werden al snel beroemd en men volgde het spoor van The Tubes. In het kielzog van Motley Crue en Bon Jovi was W.A.S.P. de shockrock act die met kettingen en cirkelzagen het podium op ging. De naakte dames in de ketting tijdens het ‘Torture’.

Parental Advicory

Wanneer eind jaren 80 de vrouw van Al Gore, Tipper op de barricade ging en haar plattelandsvrouwen opriep om deze muziek te boycotten ontstond er veel rumoer en ophef. De politiek en christelijke gemeenschap was hierover eens. Mannen opgesmukt als vrouwen in Twisted Sister en nu de single “Animal F*** Like A Beast”.  Het signaal bereikt de politiek en de rechtelijke macht en kreeg als organisatie RIAA en de single werd verbannen.
Frank Zappa, Dee Snider werden in de rechtszaal verhoord en songs van John Denver werden tegen het ligt gouden.
Kern van het geheel is misschien hetzelfde over waar het nu om gaat. Vrijheid van meningsuiting en te mogen zeggen wat je wil. Dit keer gaat het om de teksten die op plaat komen.
Aanstootgevend? Ja, nu meer dan voor die tijd. W.A.S.P. werd als voorbeeld genomen en kreeg als een van de eerste band de Parental Advisory sticker wegens seksueel en ongepaste teksten.

Het komt allemaal op een avondje W.A.S.P. voorbij. Het verhaal wordt uitgebreid op scherm vertoont voordat men de toegift met het beroemde nummer start.

The Show

Daarvoor is het publiek al volledig in de watten gelegd  door de iconische zanger gitarist Blackie Lawless. Met zijn band waar niemand meer van origine is tikken af met een verkorte versie van de classic songs ‘On Your Knees’ “The Flame’, ‘The Torture Never Stops’ en ‘Inside The Electric Circus’ om vervolgens het publiek luidkeels te laten meezingen met ‘L.O.V.E. Machine’ en de mini hit ‘Wild Child’.

In Amerika zijn het allemaal succesvolle songs waar ook een video clip voor is gemaakt. Deze clips worden op 3 schermen achter de band afgespeeld. Blackie Lawless staat nog achter zijn altaar van een motor stuur met een doodshoofd. De jaren tellen en we zien hem niet meer op dit geheel klimmen, waardoor hij voor het grootste deel van de show verscholen achter zijn altaar staat te spelen.

Het iconisch album The Crimson Idol kent een centrale plek in de show met het verhaal van Jonathan  in ‘The Idol’, ‘The Great Misconception of Me’ en “Chainsaw Charlie (Murders in the New Morgue)’. Na een uur klinkt het laatste nummer van de set ‘Blind in Texas’ om daarna het verhaal op scherm te vertonen en met ‘Animal’/ ‘The Real Me’ en het ‘I Wanna Be Somebody’ deze show te eindigen.

Opvallend was dat men aan het eind alle bandleden die ooit in de band hebben gespeeld met en foto bedankten. Ook al had men wel of niet ruzie met Lawless, Chris Holmes, Frankie Banelli, Tony Richards en anderen komen voorbij inclusief de huidige band met bassist Mike Duda en gitarist Doug Blair die inmiddels al wat jaren naast Lawless op het podium staan.

30 maart 2023
In dit bericht:
Translate »