RESIDENTIE – FIE SCHOUTEN & TIM VERMEULEN VOSTOK AUDIOVISUELE VOORSTELLING – 6 FEBRUARI 2024 – 20:00 VERKADEFABRIEK, ‘S HERTOGENBOSCH

 

Vanaf 15 januari begint Tim Vermeulen, licht- en audiovisuele kunstenaar een residentie in de Studio van de Verkadefabriek in ‘s Hertogenbosch. Klarinettiste Fie Schouten sluit zich daarbij aan met haar trio. Op dinsdag 6 februari is de voorpremière van hun audiovisuele voorstelling VOSTOK. Een gelimiteerd aantal gratis kaartjes kunnen gereserveerd worden op de website van Verkadefabriek.

 

VOSTOK, zoals de performance heet, is een nieuwe samenwerking tussen Vermeulen en Fie Schouten, Vincent Courtois en Guus Janssen met het veel geprezen album VOSTOK Remote Islands, dat afgelopen november op het New Yorkse Label Relative Pitch Records uitkwam. De essentie van deze voorstelling ontleent zijn oorsprong aan het boek van Judith Schalansky, De Atlas van Afgelegen Eilanden, Vijftig eilanden waar ik nooit naartoe ben geweest en ook nooit zal komen. Schalansky neemt de lezer mee naar eilanden die ze nooit persoonlijk heeft bezocht en waarvan ze niet verwacht ooit te zullen betreden. Tóch bieden haar verbeelding en onderzoek een wonderbaarlijke toegang tot deze afgelegen oorden. “Overall this disc creates its own endearing sonic world which feels much better than the usual Fake New/BS/Interference that we often have to deal with surrounding us”, aldus Bruce Lee Gallenre (DMG NY – 11.2.24).

 

In VOSTOK komen muziekimprovisaties van Fie Schouten, Vincent Courtois en Guus Janssen samen met het beeld- en lichtspel spektakel dat scenograaf Tim Vermeulen door middel van een performance-engine creëert. Visuele elementen en melodieën laten zich inspireren door thema’s als klimaatverandering, geografische isolatie en cultuur in een brede zin. Net als in het boek van Schalansky, elk stuk is er om ontdekt te worden. De artiesten hebben misschien wel een idee van wat ze zullen aantreffen, maar ze zijn er nooit helemaal zeker van. “Wie de muziek hoort, zal nauwelijks kunnen geloven dat er hier geen sprake is van enig gecomponeerd materiaal. Het uitgekiende vormgevoel van Schouten, Courtois en Janssen is daar debet aan. ……want ‘Vostok: Remote Islands’ bestaat juist bij de gratie van zijn volstrekt unieke klankwereld.” – Herman ter Loo (Jazzflits – 04.12.23).

 

Op 6 februari, word je Je deelgenoot van een ontdekkingsreis!

 

Over de artiesten:
FIE SCHOUTEN is klarinettiste en gespecialiseerd in het uitvoeren van hedendaagse gecomponeerde en geïmproviseerde muziek. Ze heeft langdurige samenwerkingsverbanden met verschillende instrumentalisten, zangers, componisten met wie zij cd’s opnam en over de jaren steeds weer nieuwe projecten initieerde. Daarnaast is zij vaste gast van het Duitse gerenommeerde Ensemble Musikfabrik. Theatrale aspecten in het musiceren zijn ook een belangrijk aspect, dit kwam onder meer naar voren in de jaren 2008-2018 waarin zij in verschillende producties als solist te horen en te zien was met muziek van Karlheinz Stockhausen. Vrije improvisatie is de laatste jaren een steeds prominentere rol gaan spelen in haar uitvoeringspraktijk, maar ook al in 2003 ontving zij de prijs voor beste improvisatie in het Internationale Gaudeamus Interpreten Concours (met Karina Erhard). Met Tobias Klein leidt ze het Basklarinet Festijn en met Aspasia Nasopoulou de concertreeks Nieuwe Noten. Als docent is ze verbonden aan het Prins Claus Conservatorium Groningen. Website Fie Schouten.

 

TIM VERMEULEN begon zijn carrière na de afgeronde opleiding mbo-theatertechniek als inspiciënt en belichter bij bedrijven als stage entertainment en V&V-entertainment, om vervolgens door te stromen naar de opleiding Theatervormgeving aan de Hogeschool voor de kunsten Utrecht. Hij beschouwt elke opdracht en elk nieuw werk als een kans te leren, ontwikkelen en groeien. Door ervaring in theater, beeldende kunst, film, livemuziek, performance en digitale projecten is hij zowel comfortabel in de rol van Scenograaf/lichtontwerper voor theatermakers en organisaties als Eva-line de boer, BOG, Club Gewalt en de ‘Ambassade van de Noordzee’ als wel in de rol van artdirector, production designer en technisch producent voor internationale acts als Jon Hopkins, Olafur Arnalds, David August, Lyra Pramuk en Anoushka Shankar. Sinds 2013 is Tim Verbonden aan scenografie collectief SIDF waarmee hij wereldwijd actief is als ontwerper en technisch producent van grootschalige tourende producties, exposities en modeshows.  Naast deze samenwerkingen heeft hij door de jaren heen een ruime collectie opgebouwd van autonome audiovisuele werken, waardoor in voorjaar 2023 Stichting Het huis van Vermeulen opgericht werd met de doelstelling bewustwording te creëren door geëngageerde beeldende kunst te maken met en voor een breed publiek. Hij duidt zijn werk als stilistisch, in een rigide vormgeving met ruimte voor het toeval. Website Tim Vermeulen.

 

19 januari 2024
In dit bericht:
Translate »