De spanning loopt op: terwijl Grauzone bijna is uitverkocht, dropt de organisatie nog een aantal sensationele nieuwe namen. De line-up van het Haagse festival is met de toevoeging van o.a. Dream Wife, Ultra Sunn en Nuovo Testamento zo goed als rond. Eerder deze maand werden al ruim 20 namen bekend gemaakt, waaronder Legowelt, Ghostwoman, Grandmas House en Slow Crush. Daarnaast is Grauzone drie keer (!) genomineerd voor de felbegeerde ‘Ijzeren Podiumdier’ award van de VNPF, waaronder voor de categorieën ‘Beste Festival’ en ‘Beste prestatie Duurzaamheid’.

Nieuwe namen
Dream Wife is een feministisch art-punk-trio dat het patriarchaat weet te ontmantelen en het onrecht en de ongelijkheid van de wereld aankaart. Daarmee is het ook één van de meest spannende live-acts van het moment. Hun ongekende energie viel al op grote festivals zoals Lollapalooza en Primavera. De net gepubliceerde KEXP-sessie gaat op YouTube ook viral. De band speelt het zojuist uitgebrachte en zeer goed ontvangen derde album ‘Social Lubrication’. Voor fans van Hole en Le Tigre een zeker niet te missen act.
ULTRA SUNN keert terug naar Grauzone! Na een overweldigend optreden afgelopen editie in de uitpuilende kleine zaal zal de band deze editie doorstoten naar de mainstage van Paard. Fans kijken uit naar het langverwachte debuutalbum dat volgend jaar wordt uitgebracht. De formatie is net terug van een grote Latijns-Amerikaanse tour en is klaar de harten te veroveren met hun krachtige ‘cold wave met EBM’ geluid.

 

Het Italiaanse / Amerikaanse Italo / synthpop trio Nuovo Testamento staat op het punt een grote naam te worden. Hun debuutalbum “New Earth” werd in 2021 breed erkend als één van de beste underground albums en hun net uitgekomen tweede album ‘Love Lines’ is geproduceerd door niemand minder dan Maurizio Baggio (producer van Boy Harsher en The Soft Moon).
Multitalent Malvina, een zangeres, componiste, pianiste en dirigent uit Parijs, speelt tijdens Grauzone haar debuutshow in Nederland. Malvina brengt een live electro/techno set ten gehore, doorspekt met invloeden van trap en metal. Deze talentvolle artiest won de prijs voor Beste Originele Soundtrack op het Nationale Filmfestival in Tanger voor haar werk aan de film ‘Horses Of God.’ Liefhebbers kennen haar misschien van haar samenwerkingen met Jehnny Beth.
Khorsid Dadbeh (uit Iran) komt uit een artistieke familie en leerde van haar vader de setar te spelen, een instrument dat wordt beschouwd als het belangrijkste instrument in de Iraanse klassieke muziek. Begeleid met de tar laat ze Perzische klanken horen in het Barthkapel. Eerder dit jaar was ze al te gast op de landelijke tv (Vrije Geluiden) en op Le Guess Who.
Nog een Nederlandse primeur komt van de Gentse band Lézard. Zij maken een dansbare sound van geometrische -proto- disco punk’ met invloeden van o.a. Talking Heads en XTC. Een andere niet te missen sensatie is de vijfkoppige band Bowl uit Utrecht. Zij blonken op de Popronde uit met hun felle, vlijmscherpe en frisse post-punk waar de energie en strijdlust vanaf druipt.  Als laatste heeft het festival nog een primeur te pakken met het piepjonge Nederlandse duo Desinteresse, die nu al wereldwijd hoge ogen gooit en voor het eerst met hun gitzwarte coldwave en de harten zullen stelen van de Grauzone bezoekers.
Ook het nachtprogramma GrauNacht is nu compleet met o.a. de Berlijnse DJ en producer Ireen Amnes, die al haar nieuwe industrial live project  ’s.a.t.i.n.’ presenteert tijdens Grauzone en heeft samengewerkt met artiesten als Drew McDowell (Coil). Voor haar Dj sets focust ze zich op electro, wave, industrial en techno en is ze met regelmaat te vinden in iconische Berlijnse clubs zoals Berghain en Tresor. De Rotterdamse DJ Samira, resident van Operator Radio, is geliefd om haar duistere sets met melancholische electro en wave.
Food
Aangezien Grauzone vanaf het begin een veganistisch festival is geweest, zal er veganistisch eten beschikbaar zijn in de foyer van de locatie PAARD. Dit jaar is, naast Karma Kebab (heerlijke, 100% plantaardige kebab met lokale groenten en granen), ook Koko aanwezig. Koko verkoopt authentieke Surinaamse gerechten.
Ijzeren Podiumdieren
De Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) heeft de nominaties bekendgemaakt voor de 25e editie van de IJzeren Podiumdieren. Naast de felbegeerde nominatie voor ‘Beste  Festival’, is Grauzone Festival ook in de race voor de titel van ‘Beste Marketing’ en ‘Beste prestatie duurzaamheid’.  “Dit voelt als een bekroning op het keiharde werken van de afgelopen jaren”, aldus organisator Natasja Alers. “Zeker nu we twee keer achter elkaar zijn genomineerd en ook voor Duurzaamheid, wat voor ons als Vegan festival sinds 2013, een mooie erkenning is. We willen ook vooral al onze bezoekers, artiesten, locaties, Paard en VNPF bedanken.” Ijzeren Podiumdier is een vakprijs voor o.a. het beste Nederlandse festival en beste podium van het jaar. Deze prijzen worden uitgereikt tijdens Eurosonic Noorderslag in Groningen.
Nieuwe namen op een rij
Dream Wife – Ultra Sunn – Nuovo Testamento – Malvina – Khorsid Dadbeh – Lézard – Bowl – Desinteresse – DJ’s: Samira – Ireen Amnes

 

GRAUZONE 9/10/11 februari, Den Haag
Tickets / Website  / Instagram / Facebook
21 december 2023
In dit bericht:
Translate »