Datum 26 november 2023

Het is een drukke week voor de band VandenBerg. Deze dagen worden gevuld met allerlei shows in Nederland voordat men naar het buitenland vertrekt. De band heeft met SIN een van de beste rockalbums van dit jaar gepresenteerd en dat schept verwachtingen voor de live shows. De man met de lange manen laat als een leeuw zijn gitaar brullen waar het nodig is.

Marco Mendoza

Voordat VandenBerg het podium betreed is het de beurt aan Marco Mandoza. De bassist/ gitarist en zanger zangen we al in de bands Journey, Thin Lizzy, Ted Nugent Blue Murder, Dead Daisies en Whitesnake. Vorig jaar verscheen het man met Micheals Sweet, Joel Hoekstra, Tommy Aldridge en Nathan James in de superband Iconic. Naast deze band werkte hij aan zijn vierde solo album New Direction. Deze show presenteert hij songs van het laatste album. Het titelstuk ‘Light It Up’, ‘Shoot For The Stars’ en ‘Scream And Shout’. Naast diverse covers, waaronder ‘Give Peace A Chance’ van John Lennon pakt hij enkele songs van het album Viva La Rock.

Met enige reserves pakt het publiek de show van deze zeer beroemde bassist op. Het is de gematigdheid waarmee het publiek de hoofdact mee verwelkomt. Als intro song wordt Leonard Cohen ‘You Want It Darker’ afgespeeld. Een nummer waarmee VandenBerg een associatie mee heeft.

40 jaar VandenBerg classics

De show begint met ‘Hit The Ground Running’ van het recente album SIN en ‘Freight Train‘  van het album 2020. Het publiek pakt de good old songs van 40 jaar geleden gemakkelijk op. ‘Your Love Is In Vain’ is niet direct het nummer dat zanger Mats Levén omarmd. De zangpartijen die voormalig VandenBerg zanger Bert Heerink zong zijn wat hoger. Levén gaat hiermee eerder harder zingen of de gain wordt iets bijgedraaid maar beter zal het met de oude songs niet worden. Nee, want Levén past bij de zanglijnen van Whitesnake Coverdale, waar Ad van den Berg zijn roem mee kreeg. ‘Fool For Your Loving’ en ‘Sailing Ships’ gaan er dan ook in als warme broodjes. De stem past goed in de rocksound van nu en de songs ‘Sin’, Shadows of the Night’ en ‘Lighting It Up’ staan als een huis.
Muzikaal zijn de songs van toen nog even sterk. Het dubbele gitaarwerk van ‘Burning Heart’ en ‘Different Worlds’ maken deze songs en VandenBerg bijzonder. ‘Here I Go Again’ is de Whitesnake classic die door de speakers trilt en luidkeels wordt meegezongen.

Of Ad met deze formatie de wereld mee gaat veroveren is nog maar de vraag. Live staat het goed (naast overstuurde zangvolume), de songs zijn weer heerlijk en met ‘Friday Night’ rockt de band deze avond tot een succesvol avondje uit.

Ad VandenBerg bewijst dat hij nog steeds een van de beste gitaristen van Nederland is. Naast dat hij zelf altijd de sound van Coverdale als beste rocksound vind, gaat hij op  zoek naar een alternatief als deze. Hij vind het in Levén al blijft hij beperkt in de sound van de oude VandenBerg waar Ad veel succes mee heeft gehad.

 

27 november 2023
In dit bericht:
Translate »