Vandenberg heeft de derde single uitgebracht van aankomend nieuw studio-album SIN, dat wereldwijd op 25 augustus wordt uitgebracht. Over nieuwe track “Light It Up’ deelt Adrian, “Ik ben er niet helemaal zeker van, maar ik dacht dat het Shakespeare was die schreef dat het ALTIJD een perfecte tijd is om je kont eraf te rocken en even hard te vlammen : LIGHT IT UP! ?????”.

De band heeft naast de 2 release shows op 25 en 26 augustus ook een zestal Nederlandse shows aangekondigd in november met special guest Marco Mendoza. Adrian kan niet wachten om het nieuwe materiaal live on stage te delen “Om te zeggen dat we knap enthousiast zijn om eindelijk de podia in London, Zoetermeer en Enschede aan barrels te spelen op ons ‘release weekend’ van ons aankomende album ‘SIN’ zou een gigantisch understatement zijn. We hopen daar zoveel mogelijk van jullie te zien om samen het dak eraf te spelen!”.

SIN

Voorafgaand aan “Light It Up’ deelde de band het tweede nieuwe nummer “Sin” waarover Adrian vertelde, “‘Sin’ (‘Zonde’). Een kort woordje van slechts drie letters, maar met een enorm veel omvattende betekenis. Van alles tussen een ‘leugentje om bestwil’ en een brute moord. Dat woord verdient dus een heavy, epische song om het recht te doen.”

Eerste single “House On Fire” kwam uit in februari van dit jaar. “Na de lange, gedwongen periode van stilstand en niks doen vanwege corona waren we er extra op gebrand om terug te keren met een extra energiek en krachtig statement. Heel toepasselijk steken we dan ook de boel in de hens met het nieuwe nummer House On Fire’!”, aldus bandleider/gitarist Adrian Vandenberg.

Elk album schetst een beeld. In plaats van een penseel en canvas te gebruiken, schildert Vandenberg met imposante zang, aardschokkende ritmes en het iconische en direct herkenbare snarenwerk van gitarist Adrian Vandenberg. Samen met zanger Mats Levén, drummer Koen Herfst en bassist Randy van der Elsen, presenteert de invloedrijke gitarist het vijfde studio album van de groep, SIN. Vertrouwd maar wellicht nog een tikkeltje meer powerful dan voorheen; kiezelharde hardrock en meeslepende metal, geproduceerd door Bob Marlette [Ozzy Osbourne, Alice Cooper, Rob Zombie].

“Muziek is voor mij als een schilderij”, bevestigt Adrian. “Je hebt helder en donker, schaduwen en licht. Het ene nummer laat je compleet uit je dak gaan, een volgende song stemt je tot nadenken. Hoe dan ook, een plaat sleurt je mee in haar eigen landschap, dat is het effect dat al mijn favoriete platen op me hebben, je hoort de eerste tonen van een album en verdwijnt in een andere wereld.”

Uitgebroken vanuit Nederland betrad de band het wereldtoneel met het titelloze Vandenberg uit 1982. Het Nederlandse fenomeen scoorde een internationale hit in de vorm van “Burning Heart”, wat de weg vrijmaakte voor baanbrekende releases zoals Heading For A Storm [1983] en Alibi. [1985]. De band trok samen met Ozzy Osbourne, Kiss, Rush, Scorpions, Michael Schenker en vele anderen door de Verenigde Staten, Europa en Japan. Adrian werd gevraagd om zich bij Whitesnake aan te sluiten en was verantwoordelijk voor de legendarische gitaarpartijen op de opname uit 1987 van de nummer 1 hit “Here I Go Again”. De hit resulteerde voor Whitesnake in 8x-platina en een anderhalf jaar durende wereldtour terwijl het album uit 1987 qua verkoop door het dak ging. Hij schreef mee aan het volledige platina Slip of the Tongue uit 1989 en bracht de daaropvolgende tour door met het delen van gitaarpartijen met niemand minder dan Steve Vai. Naast gitaar spelen en meeschrijven aan Restless Heart van David Coverdale & Whitesnake, speelde hij gedurende zo’n twaalf jaar lang honderden shows als onderdeel van de band.
Tekenend voor de breedte van zijn werk, schreef en nam hij “A Number One” op als de themasong voor het voetbalteam van zijn thuisstad, FC Twente. In 2013 lanceerde hij de veelgeprezen Vandenberg’s MoonKings en bracht MoonKings [2014], MK II [2017] en Rugged and Unplugged [2018] uit.

Vandenberg kwam als band weer tot leven met de comeback-LP, 2020. Onder de vele hoogtepunten verzamelde “Freight Train” 1,6 miljoen Spotify-streams, terwijl de plaat lovend werd ontvangen. Sonic Perspectives schreef, “The end result sounds like the missing link between Whitesnake and Rainbow, and updates the group’s sound to the new generation of hard rock fans.” 

In 2021 verwelkomde Vandenberg Mats Levén [Yngwie Malmsteen, Candlemass].
“Mats is een fantastische zanger,” merkt Adrian op. “Ik was onder de indruk van zijn eerdere werk en nam contact met hem op. Grappig, hij vertelde me dat zijn moeder destijds de eerste twee Vandenberg albums voor hem had gekocht in Engeland en voor hem meenam naar Zweden. In de Eighties was hij dus al een fan van de band. Mats is een workaholic, net als ik. Na COVID zijn we samen aan de slag gegaan en hebben dit nieuwe album gemaakt. Met Koen [Herfst] en Randy [van der Elsen] hebben we een meer dan solide ritmesectie in de gelederen, het is genieten geblazen om die twee samen zo strak en groovend te horen spelen. Al met al denk ik vooral ook dat dit album weer net een tandje erbij is ten opzichte van 2020.”

De complete tracklist leest als volgt, “Thunder And Lightning,” “House On Fire,” “Sin,” “Light It Up,” “Walking On Water,” “Burning Skies,” “Hit The Ground Running,” “Baby You’ve Changed,” en “Out Of The Shadows.” Beschikbaar op Groen Vinyl, CD and Digitaal.

1 augustus 2023
In dit bericht:
Translate »