Het was een kleine sensatie. Op het Eurovisie Songfestival van 2021 betrad een zangeres het podium die een chanson vertolkte. Na al het binaire en non-binaire disco- en dansgeweld bracht Barbara Pravi de zaal tot stilte met een Franstalig nummer, Voilà. Het bewees maar weer dat er voor mooi uitgevoerd chanson altijd een groot publiek bestaat, zeker ook in Nederland.

Vooral in de jaren ’70 was het Franse chanson hier populair, toen zes jaar achtereen dubbel-LP’s verschenen met al het bekende Franse repertoire, onder de titel Vive La France. Die serie krijgt nu een vervolg, in de vorm van twee langspeelplaten waarop de geschiedenis van het Franse chanson van 1945 tot 2020 verteld wordt aan de hand van dertig prachtige liedjes. Samensteller is Vic van de Reijt, bekend van de cd-compilatie Les meilleurs 69, waarvan meer dan 25.000 exemplaren zijn verkocht.

Inhoud

De eerste LP gaat terug naar het naoorlogse Parijs, de jaren van het existentialisme, waarin Edith Piaf, Yves Montand en Juliette Gréco excelleerden. En waarin Charles Aznavour, Gilbert Bécaud en Jacques Brel hun eerste platen maakten. In de jaren ‘60 zien we hoe het Franse chanson de invloed ondergaat van de Engelse popmuziek. Maar dankzij yé-yé girls from Paris, zoals Françoise Hardy en France Gall, en zangers als Adamo en Jacques Dutronc behoudt het zijn eigen sfeer en originaliteit.

De tweede LP geeft een overzicht van de jaren ’70 waarin het melodieuze Franse chanson weer opbloeit. Joe Dassin (Les Champs-Élysees) en Julien Clerc (This Melody) scoren wereldhits. Pour un flirt avec toi (van Daniel Gérard) is zelfs in Engeland populair. Vanaf de jaren tachtig heeft het Franse chanson alle populaire gedaantes van de popmuziek omarmd. Metal, rai, house, hiphop, rap, dance: al die invloeden zijn in het moderne Franse chanson terug te vinden. Zo is de Algerijnse rai-artiest Khaled hier aanwezig (Aïcha) en natuurlijk is er plaats voor wereldster Stromae

Ook aanwezig: twee jonge Nederlandse zangeressen, die beïnvloed zijn door de Swinging Mademoiselles van de jaren zestig. Bobbi (Margriet Planting) en Fleur (Floor Henkelman) zijn de verrassende namen op deze prachtig vormgegeven vinyluitgave.

1 februari 2023
In dit bericht:
Translate »