Op 19 september a.s. wordt in de Melkweg in Amsterdam de Gouden Notekraker uitgereikt. Dat is sinds 1974 de award voor jarenlange en bijzonder invloedrijke podiumprestaties. Collega musici stemmen op hun favoriete kandidaat voor de Gouden Notekraker; het is vooral een prijs van musici voor musici.

 

Eerdere edities werden onder meer gewonnen werden door DI-RECT, Eefje de Visser, Caro Emerald, Ilse DeLange, Racoon, Wende Snijders en Jan Akkerman.

Een bijzondere nieuwkomer en smaakmaker op de podia krijgt als aanmoediging de Zilveren Notekraker. Zo won Froukje vorig jaar ‘Zilver’ en werden o.m. Celine Cairo, Nina June en Jett Rebel in eerdere edities verkozen. Voor de zesde keer wordt ook een “Humble Heroes Award” uitgereikt. Daarmee wordt een invloedrijke sessiemuzikant, die heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de Nederlandse popmuziek, in het zonnetje gezet. Vorig jaar werd deze award toegekend aan drummer, zangeres en gitariste Tessa Boomkamp.

 

De uitreiking vindt plaats op dinsdag 19 september in de Melkweg, de presentatie zal opnieuw verzorgd worden door Jan-Willem Roodbeen (Radio 2). In aanloop naar deze uitreiking kunnen alle 48.000 bij rechtenorganisatie Sena aangesloten musici en producenten via www.goudennotekraker.nl  hun stem uitbrengen.

 

Genomineerd voor de Zilveren Notekraker 2023
Feng Suave, Bente, The Vices, Latanya Alberto en Elephant

Genomineerd voor de Gouden Notekraker 2023
Son Mieux, Krezip, Bennie Sings, Typhoon en DeWolff

 

Sena

Sena behartigt sinds 1993 de belangen van muzikanten en producenten. Zij krijgen een vergoeding als hun muziek in het openbaar gedraaid wordt dankzij muzieklicenties die bedrijven en organisaties bij Senaafsluiten. Als stichting zonder winstoogmerk betaalt Sena de geïncasseerde gelden tegen zo laag mogelijkekosten door. Op die manier krijgen de makers van muziek waar zij recht op hebben. Sena werkt op basis van de Wet op naburige rechten en is gevestigd in Hilversum. Voluit staat Sena voor Stichting ter Exploitatie van Naburige rechten. Sena steunt jaarlijks tal van projecten op sociaal-cultureel vlak.
www.sena.nl

 

Ntb, de initiator van de Gouden Notekraker

De Ntb (de Nederlandse Toonkunstenaarsbond) is de grootste en oudste Nederlandse vakbond voor muzikanten en muziekauteurs. De Ntb bestaat al meer dan 100 jaar en verenigt ruim 3500 musici in alle genres. De Ntb was onder meer oprichter van rechtenorganisaties Sena en NORMA, initiatiefnemer van De Gouden Notekraker en is vertegenwoordigd in de besturen van onder meer Stichting de Thuiskopie, Leenrecht, Sena en NORMA. Sinds 1 juni 2018 is de Ntb gefuseerd met de Kunstenbond. De Ntb blijft binnen de nieuwe organisatie bestaan als vakgroep Muziek en handhaaft daarbij haar naam.
www.ntb.nl

7 juni 2023
In dit bericht:
Translate »