Begin dit jaar was daar het nieuwe album New Order van de Noorse singer/songwriter Noorse Tuva Hellum Marschhauser die wij dan weer als Tuvaband kennen. De Muziekplank was in de gelegenheid om met Tuva dit album én haar toekomstplannen te bespreken.

 

Berlijn

Als wij Tuva spreken is ze voor even weer terug in haar geliefde Berlijn. De Noorse singer/songwriter en producer woonde eerder een tijd in de Duitse hoofdstad maar inmiddels is ze teruggekeerd op het Noorse nest. “Het is fijn om weer even in Berlijn te zijn om alle vrienden en bekende te spreken vertelt ze ons. Verder hoop ik eigenlijk om samen met één van mijn vrienden een nieuw nummer te schrijven.”

 

Ik ben eigenlijk al heel ver met een nieuw album; ik heb al veel liedjes geschreven dus het is al in een vergevorderd stadium. Ja, het voelt anders en ik weet dus niet of de nieuwe koers positief uit gaat pakken want ik kies nu duidelijk voor een ander geluid. Ik gebruik andere akkoorden en dan op mijn eerdere albums en ik nu heb ik ook al het programmeren van de drumcomputer zelf gedaan. Ik ben steeds aan het schaven en gebruik beats die ik nog nooit gebruikt heb, voeg Hip-hop elementen en andere varianten toe dus het is wel spannend.”

 

Schaven en perfectioneren

Onze vraag of het album een beetje een experimenteel wordt laat nog de nodige ruimte over. ”Ik heb nog een tijdje nodig om het bij schaven en het te perfectioneren. Alles is aanwezig maar de productie moet gewoon nog beter en scherper. Hier en daar moeten teksten nog bijgeschaafd worden om meer kracht en inhoud over te brengen. Het is de bedoeling dat het medio ’24 uit gaat komen.”

 

Eerder omschreef Tuva haar muziek als ‘I produce dark indie alternative pop rock folk shoegaze post/rock noisy minimalistic lofi music’; daar kunnen we dus alle kanten mee op? “haha, klopt ja. Weet je, ik denk dat ik er gewoon alles uit wil persen; het maximale eruit wil halen en vooral een stukje spontaniteit overbrengen. Wat ik zeker niet wil maken is commerciële popmuziek. Daar wil ik ver van weg blijven. Ik sta open voor van alles en dus wil ik ook nieuwe muzikale invalshoeken proberen.”

Hoopvol!

Het album dat ik nu heb uitgebracht binnen kaders. Maar je moet niet verrast zijn bij een nieuw album. Het tekstuele kader voor New Order was toch wel de pandemie die ons overkwam. Normaal maak ik best wel donkere, melancholische muziek en daar wilde ik toch wel iets van afwijken. Ik wilde die absolute duisternis juist wat achter me laten en dat omzetten in een stukje verlichting. Noem het hoopvol! Dit album is ook anders dan de vorige want nu heb ik qua zang alles schroom van me afgeworpen. Vroeger was ik best angstig om “cliché” te klinken maar nu voelde ik me totaal bevrijd en durfde mezelf open te stellen. Het leven voelde als een soort gevangenis en ik wilde dat gevoel van uitbreken overbrengen”.

 

Tuva is een alleskunner; ze schrijft, speelt diverse instrumenten en produceert. Is er ook iets wat je niet kunt? “Ja hoor. Ik weet niet hoe ik moet masteren na het mixen. Alhoewel ik wel denk dat ik het kan leren. Verder speel Ik geen drums maar ook dat is iets voor de toekomst. Is volgens mij gewoon een kwestie van doen en heel, heel veel oefenen. Gitaar spelen gaat prima, maar ook ander instrumenten zoals trombone en viool beheers ik niet hoor maar daarentegen kan ik wel goed met synths etc. overweg.  Omdat ik alles zelf produceer probeer ik gewoon veel en dan komt het vanzelf.”

(tekst verder onder video)

 

 

Haar artiestennaam is Tuvaband maar eigenlijk is het dus een soloproject? “Nou weet je, ik begon als een duo met Simon Would. Niet echt serieus maar meer als een grap. Toen ik begon wilde ik voor niemand zingen of spelen maar ik wilde wel een band. Toen ik solo verder ging bedacht ik me dat ik alles zelfde wilde doen en klinken als een volledige band dus vandaar Tuvaband!”. New Order klinkt qua sound wat dromerig, onthaast en ook beetje “gloomy” of “foggy”? “Klopt inderdaad. Meestal klinkt mijn muziek inderdaad zo want dat past het beste mij me. Maar soms wil ik wel wat directer zijn maar jouw omschrijving klopt wel. Grappig, “Fog”, de Engelse vertaling was in Noorwegen ook al mijn bijnaam.

 

Het nummer ‘Something Good’ is gebaseerd op ‘Cloudbusting’ van Kate Bush? “Ja klopt inderdaad. Eerlijk gezegd, ik heb daar geen contact over gehad en ik heb het niet gevraagd. Maar ik denk dat ik iets goed gedaan heb en heb maar een paar woorden van haar “gestolen”. Ik zou het haar wel willen vertellen maar ik weet eerlijk gezegd niet hoe.” En de titelsong is de verwijzing naar de pandemie die inmiddels achter ons ligt en vormt de rode draad van het album? “Dat is inderdaad de paraplu waar alles onder hangt en is en ook de referentie naar de periode waar we vandaan komen. Weet je, die periode van de pandemie was zeer bedroevend en een verschrikkelijk tijd, maar misschien kunnen we er toch iets goeds uit halen.”

 

Nieuwe invalshoeken en perspectieven

Tuva is een ambitieuze muzikant dus zijn we benieuwd wat haar toekomstplannen zijn naast het nieuwe album dat anders gaat klinken. “Het is geen geheim dat ik nog veel dingen wil uitproberen. Het is geen geheim dat ik ook iets wil doen met een live-registratie. Ik heb inmiddels wat gesprekken gevoerd met het Oslo Oriental Orchestra en de intentie is dat we nummers samen gaan opnemen en een aantal optredens geven. Het is dan de bedoeling om tijdens die concerten opnames te maken en dat uit te brengen.”

 

Met dat nieuwe materiaal wil ik weer gaan touren. Ik heb al eens op ESNS gestaan en heb ook in Paradiso een aantal jaren geleden een concert gegeven maar ik zou graag naar Nederland terugkomen. Ik ben blij dat de pandemie afgelopen is en dat ik me weer vrij kan voelen. Weer creatief zijn, sociaal zijn. Heerlijk.” Op de vraag of ze ook nog favoriete nummers heeft die ze met ons wil delen twijfelt ze; “ik zou ‘Rejuvenate’ eerst luisteren, dan de titelsong en vervolgens ‘Full Bloom’. En dan de rest van het album natuurlijk, hahah.”

 

 

14 juli 2023
In dit bericht:
Translate »