Persbericht, maandag 21 februari 2022

De legendarische keelzangers uit het Siberische Tuva komen terug naar Nederland! In oktober 2021 speelden ze vier concerten in Nederland, plus een live-show bij Podium Witteman.

Begin 2017 gaf deze band een onvergetelijke show in een uitverkochte LantarenVenster, eind 2017 eveneens een onvergetelijke show in een uitverkochte grote zaal van Luxor Live. In 2019 kwamen ze terug naar Arnhem en Rotterdam, beide shows waren uitverkocht. In oktober 2021 kwamen ze voor vier shows naar Nederland: LantarenVenster, Luxor Live, Bimhuis en Muziekgebouw Eindhoven. Nu komen ze voor één show naar Leiden.

Terra Incognita Tuva
De film “Terra Incognita Tuva” is een 30 minuten lange inleiding in Tuva, in de leefgewoontes van de mensen daar, en in de adembenemende natuur. De film is gebaseerd op het boek “Terra Incognita Tuva”, waar ook een cd van Huun Huur Tu bij hoort. Behalve de foto’s van het boek, zitten in de film ook opnames van twee films over Tuva van de Russische filmmaker Mikhail Barynin, materiaal uit de jaren ’90 van de Duitse regisseur Wolfgang Hamm, en ook recent materiaal uit 2019 van de Franse avonturier Huges Le Tennier.
De film geeft een diep inzicht in de fascinerende verwevenheid van cultuur, natuur en muziek in Tuva.

Huun Huur Tu
Huun-Huur-Tu houdt de Tuvaanse nomadentraditie sinds 1992 in ere. Oorspronkelijk worden de liederen a capella uitgevoerd, maar Huun-Huur-Tu is een van de eerste groepen die deze zang combineert met prachtige strijk- en tokkelinstrumenten en hedendaagse invloeden.

Door de bijna buitenaards grommende boventoonzang waarbij je een fluitje hoort dat de wind nabootst, en de galopperende ritmes van de drums, zit je prompt op het paard met een koel briesje in je haar midden tussen de glooiende bergen en weidse steppen van Tuva in Centraal-Azië. Het totaalplaatje voelt haast buitenaards aan en is een lust voor het oog en oor.

De groep werkte in het verleden samen met artiesten als Frank Zappa, Johnny “Guitar” Watson, Kodo drummers, het Kronos Quartet, The Chieftains en Hazmat Modine.

Huun Huur Tu Online
Website | Facebook | Soundcloud | Twitter | YouTube | Wikipedia

Show

  • vr 11 maart – NLD – Leiden – De X
23 februari 2022
In dit bericht:
Translate »