Shane Patrick Lysaght MacGowan  25 december 1957 – 30 november 2023 was een Ierse muzikant. Hij is het bekendst als leadzanger van The Pogues, een punk-/folkband die haar grootste populariteit genoot in de jaren tachtig. Daarnaast heeft hij solomateriaal uitgebracht en samengewerkt met onder meer Kirsty MacColl, Joe Strummer, Nick Cave, Steve Earle en Sinéad O’Connor.

In 1976 verwierf hij even nationale bekendheid, toen hij tijdens een concert van de destijds pas opgerichte band The Clash hard in zijn oor gebeten werd door Jane Crockford, een van de latere leden van The Mo-dettes.[1] In 1984 richtte hij samen met een deel van zijn oude bandleden van The Nips een nieuwe band op, The Pogues, waarmee hij in de jaren erna een stuk meer bekendheid verwierf.

MacGowan was een overtuigd voorstander van recreatief druggebruik, waaronder alcohol, al was hij wel uiterst kritisch ten aanzien van heroïne, het enige genotsmiddel waar hij naar eigen zeggen “een probleem” mee heeft gehad. Mede door toedoen van Sinéad O’Connor, die hem aangaf bij de politie in een poging hem van de heroïne af te helpen, raakte hij daarvan afgekickt.

MacGowan werd in december 2022 met encefalitis in het ziekenhuis opgenomen en belandde op de intensive care. Hij overleed op 30 november 2023 op 65-jarige leeftijd, na een lang ziekbed

 

 

 

30 november 2023
In dit bericht:
Translate »