BOOTSY COLLINS, U.S. GIRLS & ORVILLE PECK RELEASE LEON RUSSELL COVERS AFKOMSTIG VAN DE AANSTAANDE SUPERSTAR TRIBUTE LP

 A SONG FOR LEON uit op 8 september via PRIMARY WAVE MUSIC

Vorige maand werd een superster-eerbetoon aan de iconische muzikant, songwriter en producer Leon Russell aangekondigd, samen met een pittige cover van “Strangers in a Strange Land” door Margo Price, die werd geprezen door onder meer NPR Music’s All Songs Considered, Rolling Stone, SPIN, American Songwriter, No Depression en meer. Vandaag worden twee nieuwe opvallende covers afkomstig van ‘A Song For Leon’ (uit 8 september op Primary Wave Music via Secretly Distribution) uitgebracht: “Superstar” van U.S. Girls with Bootsy Collins en “This Masquerade” van Orville Peck.

Funk-icoon Bootsy Collins bundelt de krachten met “avant-pop provocateur” (- Rolling Stone) U.S. Girls voor “Superstar“, wat een formidabele run oplevert voor tijdloze hitvertolkingen van het nummer, met name door The Carpenters en door Luther Vandross.

content image 2

Bootsy Collins zegt: “Meneer Russell was een muzikant. Hij kwam binnen via de achterdeur en baande zich een weg naar de voorkant van het podium. Zijn songwriting had een betekenis en een manier om mensen te raken die dingen doormaakten in het leven. Ik bewonderde zijn talent, zijn standvastigheid en toewijding om te zijn en te doen wat hij van plan was te doen. Hij drukte zichzelf uit zoals alleen hij dat kon. Ik ben er trots op deel uit te maken van dit eerbetoon aan hem.

U.S. Girls zegt: “Ik heb lang verlangd naar een antwoord op die brandende vraag: “Don’t you remember, you told me you loved me, baby?” Bootsy’s ingebeelde antwoord is een zalving. Deze cover is voor iedereen die op een antwoord wacht.

 

content image 3

foto U.S. Girls, credit Vanessa Heins

En gemaskerde countryzanger Orville Peck levert een ondeugende, sensuele kijk op “This Masquerade” door zijn veelgeprezen diepe bariton. Orville Peck zegt: “Leon was een van de meest creatieve muziekreuzen van onze generatie. Een echt raar, mooi genie.

user image

Afgelopen maand werd de aankondiging van dit album gevierd met Margo Price die “Strangers in a Strange Land” vertolkte. Price zei hierover: “Ik heb altijd van Leon Russells sfeer, benadering van muziek en zijn leven in het algemeen gehouden. Ik werd helemaal verliefd op hem na het zien van de documentaire van Les Blank genaamd ‘A Poem Is A Naked Person’. Ik had het genoegen hem kort te ontmoeten bij een show vele jaren geleden in de gang. Ik herinner me voor altijd wat hij zei tijdens het live-interview die dag, namelijk: “Het was zijn taak om de pers verkeerd te informeren.” Hij was toen een oude man, maar ik zal vergeet nooit hoe ondeugend hij leek.

Elders in het project brengt Nathaniel Rateliff zijn brede, golvende stembereik ten gehore in een rauwe versie van ‘Tight Rope‘; Leons dochter, Tina Rose, bundelt haar krachten met Jason Hill en Amy Nelson (dochter van Willie) en voegt familiebanden en bloedbanden toe met “Laying Right Here in Heaven” en Pixies injecteren popkracht in “Crystal Closet Queen“, en meer welbekende andere artiesten zijn terug te vinden op de tracklist.

A Song For Leon Tracklist:

 

  1. Margo Price – “Strangers in a Strange Land”
  2. Durand Jones & The Indications – “Out in the Woods”
  3. Nathaniel Rateliff & the Night Sweats – “Tight Rope”
  4. Orville Peck – “This Masquerade”
  5. U.S. Girls with Bootsy Collins – “Superstar”
  6. Pixies -” Crystal Closet Queen”
  7. Monica Martin – “A Song for You”
  8. Bret McKenzie with The Preservation Hall Jazz Band – “Back to the Island”
  9. Tina Rose, Amy Nelson, Jason Hill – “Laying Right Here in Heaven”
  10. Hiss Golden Messenger – “Prince of Peace”

Bekend als “The Master of Space and Time“, oversteeg Leon Russell, geboren als Claude Russell Bridges, beide. Tijdens zijn legendarische 50-jarige carrière verscheen Leon op meer dan 400 opnames, onder andere als soloartiest, productieve songwriter, producer en belangrijk lid van de legendarische “Wrecking Crew” -spelers, waarbij hij zijn productie en muzikale talenten leende aan albums van iedereen van het strand Van jongens tot Frank Sinatra, van The Rolling Stones tot Bob Dylan, van Elton John tot Bob Marley en nog veel meer. En er is niemand anders die zo klaar is voor een eerbetoon – Leon’s nalatenschap die standhoudt door wispelturige rages en generaties fans – zijn geluid, nog steeds tijdloos en visceraal. “A Song For You” is sindsdien gecoverd door meer dan 40 artiesten, waaronder Ray Charles, Donny Hathaway, Willie Nelson en The Temptations en nu, op A Song For Leon, door de jonge singer-songwriter Monica Martin. Ingewijd in zowel de Rock and Roll Hall of Fame als de Songwriters’ Hall of Fame in 2011, doemt de impact van Leon op na zijn overlijden in 2016. In maart van dit jaar verscheen een biografie van Bill Janovitz getiteld Leon Russell: The Master of Space and Time’s Journey Through Rock & Roll History.

release: 8 september 2023 – Primary Wave Records

1 augustus 2023
In dit bericht:
Translate »