Transport Aerian is een Belgisch progressief rockproject. Het ontstond in 2009 en staat sindsdien bekend om zijn levendige en donkere combinatie van hedendaagse prog- en jazzklanken, verpakt in zwaarder gitaarwerk, en intieme, diep persoonlijke poëzie.
Het stelt geen strikte genregrenzen en kent geen muzikale of spirituele grenzen maar blijft altijd aan de progressieve kant. In de afgelopen jaren heeft de band vier studioalbums uitgebracht, uitgegeven door het Amerikaanse basisplatenlabel Melodic Revolution Records: Bleeding (2013), Darkblue (2015), Therianthrope (2017) en Skywound (2021). Het project werkte met veel gastartiesten van over de hele wereld, waaronder namen als Paul Sax (Curved Air), Elvya (Soloartiest, Ayreon), Chris Allan (Malefice/Spiral Key), Marco Ragni, Peter Matuchniak en vele anderen. De afgelopen jaren heeft de band talloze shows gegeven in België, Frankrijk en Nederland met de huidige bezetting bestaande uit Hamlet (zang en bas), Stefan Boeykens (gitaar), Umut Eldem (keyboards) en Paul De Smet (drums).

Transport Aerian staat erom bekend zich uitsluitend te concentreren op conceptalbums met een zware nadruk op serieuzere onderwerpen, variërend van persoonlijk, spiritueel tot sociaal of perspectieven – met andere woorden openlijk praten over de ervaring van gewoon mens zijn in een snel veranderende wereld die op de rand staat van crisis.

Muzikaal combineert Transport Aerian de elementen van klassieke prog en hedendaagse zware en experimentele muziek, onderzoekt de vintage productieontwerpen, poëtische postmodernistische tint in de teksten en ontwerpt zijn uitvoeringen en opnames over het algemeen op een manier om het verhaal te vertellen.
In 2023 kondigde de band een aanstaande release aan van een live-album simpelweg getiteld ‘Live In Gent’ en een minitour onder de titel Exit Skywound.

                                                       Photo Credit by FD Alex
10 maart 2024
In dit bericht:
Translate »