De nieuwste Tramhaus single ‘Once Again‘ is op donderdag 23 mei om 05:00 PDT (dat is 02:00 uur vanochtend bij ons) in premiere gegaan bij Kevin Cole in zijn show ‘Drive Time‘ op het onvolprezen KEXP Seattle. ‘Once Again‘ volgt de explosieve eerste single ‘Beech‘ op, beide afkomstig het debuutalbum ‘The First Exit‘.

 

Als ode aan het absurdisme van het digitale tijdperk waarin we leven, belicht de videoclip bij ‘Once Again‘ het eigenaardige fenomeen van mensen die onversneden video’s naar YouTube uploaden zonder er een titel of context aan te geven. Letterlijk duizenden en duizenden mensen gebruiken YouTube als gratis online gegevensopslag, wat resulteert in de meest willekeurige selectie van video’s. Van mensen die hun auto verkopen, tot gezinnen die elkaar homevideo’s sturen. Er zijn zelfs mensen die hun laptop urenlang laten livestreamen zonder dat er iets gebeurt of dat iemand kijkt, gewoon om hun huis te beveiligen. Deze video’s zijn openbaar beschikbaar voor iedereen met toegang tot internet, maar het merendeel was waarschijnlijk nooit bedoeld om door iemand gezien te worden.

 

Voor deze videoclip zijn alle beelden geüpload in het jaar 2020, toen COVID mensen over de hele wereld in hun huizen opsluitte. De titelloze video’s zijn verzameld met behulp van een willekeurige nummergenerator en samengesteld in een digitale samenwerking tussen de makers, de machine en de videokunstenaar.

 

Het resultaat is een snelle experimentele documentaire zonder ogenschijnlijk ongerelateerde beelden waarop het publiek zijn eigen associaties kan projecteren, waardoor de betekenis die eraan wordt ontleend per toeschouwer kan verschillen. Het is kunst in zijn puurste vorm, omdat er esthetisch gezien geen echte waarde aan zit. Het is als een verhaal zonder tekst, een film zonder script. Het berust uitsluitend op ons aangeboren vermogen om onze eigen verhalen te creëren met alles wat we voorhanden hebben.

The First Exit’ werd opgenomen in de illustere Katzwijm Studio met technicus Floyd Atema. Het album dat verschijnt op vrijdag 20 september, vormt een nieuwe mijlpaal in de opmars van de Rotterdamse groep. De release komt uit op CD/LP bij Subroutine Records, dat ook eerdere releases uitbracht. Na de release gaat de band op een zeer uitgebreide Europese release tour, die op woensdag 2 oktober van start gaat wanneer de band haar debuut maakt in de grote zaal van Paradiso in Amsterdam.
Tramhaus is de gedurfde postpunksensatie uit de rusteloze en immer innovatieve stad Rotterdam. In zijn relatief korte bestaan ​​heeft Tramhaus naam weten te maken tot ver buiten de grenzen van zijn geboortestad. Gekenmerkt door hun vreugdevolle en energieke ervaring, heeft de band bewezen deze boodschap zowel live als op opname over te kunnen brengen. De muziek van Tramhaus voelt als een soundtrack bij een levendig, mysterieus en gevaarlijk verhaal. Er is geen ruimte om achterover te leunen terwijl de band je meeneemt in een dragrace vol emoties en euforie gedreven door gestroomlijnde, vurige liedjes vermengd met fragiele en abstracte tonen. Dit hele spektakel wordt gevoed door de bijna symbiotische relatie tussen de vijf bandleden.
24 mei 2024
In dit bericht:
Translate »