Toverberg brengt een jaar na zijn eerste Nederlandstalige album zijn nieuwe studioalbum De Rusteloze Materie uit. Toverberg nam het album met Henk Koorn van Hallo Venray op in de Sahara Studio in Den Haag en het wordt op 22 maart in eigen beheer uitgebracht. De nieuwe single Verliefd, Verloren, Verdoofd is nu uit.

 

In 2023 zette Toverberg, echte naam Lars Kroon, zijn eerste stappen in het Nederlandstalige zanger-liedschrijver-landschap en in februari bracht hij zijn eerste Nederlandstalige album Tranen in de Wind uit. Waar op zijn voorganger literatuur nog een bron van verwijzingen en inspiratie was, zijn de boeken nu meer naar de achtergrond verdwenen en hebben de teksten van Toverberg zelf aan literaire en emotionele kracht gewonnen. De nadruk ligt nog meer op wat er gezegd wordt. Met spaarzame, ruimtelijke arrangementen probeerden Kroon en Koorn een tijdloos geluid en sfeer te creëren. De Rusteloze Materie wil vooral een baken van rust en contemplatie zijn: een plaat waar je even voor moet gaan zitten, en waar je je – als je dat toelaat – prettig aan kunt warmen.

 

De samenwerking met Henk Koorn was een schot in de roos. Lars speelde gitaar, bas en zang. Henk speelde elektrische gitaar en nam vaak plaats achter het harmonium. “Ik ben een grote bewonderaar van Hallo Venray. Ze zijn na 40 jaar nog steeds een relevante band, een moreel kompas en een belangrijk baken in het Nederlandse indie veld. Henk is een weergaloze, uitgesproken gitarist en heeft een super intuïtieve en snelle manier van werken in de studio die goed aansluit bij hoe ik zelf graag werk.”

 

In Verliefd, Verloren, Verdoofd treedt een verdwaalde, radeloze protagonist naar voren, die zich uit wanhoop tot de meubels in zijn kamer richt met de vraag: Waar ben ik? Toverberg zegt zelf over de single: “Het beloofde land van melk en honing, het geloof in een maakbare wereld, kapitalisme, kringgesprekken op verjaardagen; alles staat op het spel in Verliefd, Verloren, Verdoofd, terwijl de mensheid zijn kop in het zand steekt en liefdesliedjes zingend ten onder gaat. Voorlopig lijkt er dus niets anders op te zitten dan het advies van de tafel en de stoel op te volgen en op de vlucht te slaan: ‘Ga door het bos en ren!’” Eerder bracht Toverberg al de single Brugwachter uit.

 

Toverberg nam afgelopen jaar deel aan de Popronde en werd geselecteerd als een van de OOR-talenten. Op dit moment is hij op tournee als voorprogramma van Roosbeef:
12 jan – Neushoorn, Leeuwarden (support Roosbeef)
13 jan – Kroepoekfabriek, Vlaardingen (support Roosbeef)
26 jan – Bibelot, Dordrecht (support Roosbeef)
2 feb – Gigant, Apeldoorn (support Roosbeef)
8 feb – Patronaat, Haarlem (support Roosbeef)
9 feb – Gebr. De Nobel, Leiden (support Roosbeef)
13 maart – Stanislaus Brewskovitch, Enschede (Boekenweek)
22 maart – Concerto, Amsterdam (instore – release party)
30 maart – Plato Deventer (instore)
30 maart – Plato Apeldoorn (instore)
10 mei – Cinetol, Amsterdam (Wennen aan de Wolf)

 

In maart/april trekt Toverberg langs verschillende platenzaken in Nederland voor instores, gevolgd door een tournee langs de grote steden in mei. Ga voor alle data en meer informatie naar: www.toverberg.net

 

 

12 januari 2024
In dit bericht:
Translate »