Toverberg, artiestennaam van Lars Kroon, presenteert een nieuw lied: ‘Brugwachter’.  Een stemmig, tijdloos, verhalend lied vol symboliek opgenomen met en bij Henk Koorn (Hallo Venray).

In 2023 zette Kroon zijn eerst schreden in het Nederlandstalige zanger-liedschrijver landschap. De plaat kreeg lovende kritieken, Toverberg werd geselecteerd voor de Popronde en werd aangewezen als één van de OOR talenten. In januari 2024 gaat hij mee op tour als voorprogramma van Roosbeef.

De Weg Omhoog
Waar op voorganger ‘Tranen in de Wind’ literatuur nog een bron van verwijzingen en inspiratie was, zijn de boeken nu meer naar de achtergrond verdwenen en hebben de  teksten van Toverberg zelf toegenomen aan literaire en emotionele kracht.  Het lied ‘Brugwachter ‘is een goed voorbeeld van een verhalende tekst, vol symboliek: lichtelijk geïnspireerd op het ‘Niet laten zien, maar vertellen’ (Show don’t tell) principe voert Kroon het personage van een brugwachter op, die door middel van het opendoen van de brug, de wachtend mensen een uitweg wil tonen uit hun voorspelbare leven: er is een weg uit! De weg omhoog!

Ik wilde voor deze plaat wat meer experimenteren met metaforen, narrativiteiten en personages en Burgwachter was daar het eerste resultaat van. Ik was als kind, opgroeiend in Friesland, al geobsedeerd door brugwachters. Hoog in hun toren een beetje de baas spelen over het verkeer. Dat leek me de ultieme baan. Nog steeds eigenlijk wel.

‘Brugwachter’ is onderdeel van een nieuw album dat in het voorjaar van 2024 verschijnt.

 

1 december 2023
In dit bericht:
Translate »