Toverberg brengt vandaag zijn allereerste Nederlandstalige single uit getiteld Wennen. De productie en de mix van Wennen zijn gedaan door Toverberg zelf en Jan Schenk en de mastering door Wessel Oltheten. Na twee Engelstalige albums heeft Toverberg zijn eigenlijke vorm gevonden als Nederlandstalige zanger-liedschrijver. Eigenlijk heel logisch want hij is Neerlandicus en stak zijn voorliefde voor literatuur in zijn songteksten al nooit onder stoelen of banken.

Voor Wennen ging de muzikant op zoek naar de kern. Hij gooide alles overboord: Coole sounds, drones, gospelkoren, strijkers, blazers, distortion en een vreemde taal om je achter te verschuilen. Door te zingen en componeren in het Nederlands zette Toverberg alle maskers definitief af. Het resultaat is ontwapenend lied over de banaliteit van het kwaad dat op een ingenieuze wijze intiem en allesomvattend tegelijk voelt. “Ik schreef dit nummer nadat ik een poster bij mij in de straat van de campagne Wennen aan de Wolf van Natuurmonumenten zag. Ik was gefascineerd door de absurditeit:  Dat ik in Amsterdam Oost gewaarschuwd werd voor het gevaar van een naderend roofdier en ook door de manier waarop, met die prachtige allitererende zin. Ik heb me een een tijdje verdiept in de discussie rond de komst van de wolf in Nederland door online platforms van voor en-tegenstanders te bezoeken. Ik schrok van de soms harde en agressieve toon van de tegenstanders maar vond de argumenten van de voorstanders soms ook naïef of te romantisch.” – aldus Toverberg.

Vervolgens besloot Toverberg een apolitiek nummer te schrijven met de (terug)komst van de wolf in Nederland als metafoor voor de angst voor het onbekende en het kwaad. Sommige zinnen uit de tekst heeft hij gepakt uit discussies in facebook groepen en fora van voor en tegenstanders. “Wennen vind ik ook een prachtig Nederlands woord. Het maakt niet uit hoe erg het is, aan de meeste dingen moet je volgens Nederlands gewoon kunnen wennen.”

Bovendien is Wennen het ultieme Nederlandstalige debuut van Toverberg. Het is wellicht even wennen, maar als je goed luistert, eigenlijk ook best wel logisch. Toverberg werkt op dit moment aan een Nederlandstalig album, dat begin 2023 uitkomt

Lars Kroon begon zijn muzikale carrière als bassist bij de indie rockband Go Back To The Zoo en werd later zanger/bassist in de punkband St.Tropez. Als solo artiest bracht hij twee Engelstalige albums uit: Everything Looks Good From Here (2020) en Happy Life (2021).

Op 15 oktober speelt Toverberg in Cinetol, Amsterdam op een zelf georganiseerde literaire avond met poëzie, film en muziek.

13 september 2022
In dit bericht:
Translate »