Thijs Boontjes heeft een hekel aan zichzelf. Maar gelukkig is zelfhaat nog nooit zo dansbaar geweest als op de nieuwe single Ik Weet Niet Wat Het Is. Een oorwurm. Een lied dat klinkt als een seventies jukebox dat vertelt over imperfectie, onontkoombare ellende en ijdele hoop.

Thijs Boontjes zit tussen charmante volkszanger en charismatische rockster in. Boontjes is een beetje Brood en een stukje Hazes ineen. De single staat op het nieuwe album Dancing Boontjes dat op 1 november dit najaar verschijnt.

Het langverwachte tweede album van Thijs Boontjes is op komst. Dat maakt de zanger en liedjesschrijver, bekend van songs als Ambiance, Dansen Met Jou en Deze Nacht (All Night Long), vandaag bekend. Dancing Boontjes is de opvolger van debuutalbum Geen Achttien Meer (2019) en verschijnt op 1 november. De titel Dancing Boontjes verwijst naar de autogarage van zijn familie in het Noord-Hollandse Schagen, die in de naoorlogse jaren bij tijd en wijle werd omgetoverd tot ‘bar dancing’. Dancing Boontjes is een lofzang op de nacht.

Wanneer het begon te kriebelen werd de showroom getransformeerd tot dansvloeren en met behulp van een advertentie in de krant bekend gemaakt dat Dancing Boontjes weer geopend was. De nostalgie van die plek, die Boontjes slechts kent van oude foto’s, verhalen en wat krantenknipsels, vormde een inspiratiebron voor de plaat. Thijs: “Ik ben dolop glorie en vooral als ‘ie vergaan is. Het mag er best glamoureus uitzien, maar dan wel met scheuren in de muren en door de zon verkleurde gordijnen die al jaren niet meer open zijn geweest.”

Inhoudelijk staat dat beeld van die doorleefde bar symbool voor het nachtleven waarin de ware aard van de mens naar boven komt. Thijs Boontjes weet die menselijke onbeholpenheid in al haar facetten als geen ander in woorden te vangen. Op het album duikt Thijs (net als men vroeger in de Dancing Boontjes deed) met zijn band de nacht in om de dagelijkse sores van zich af te schudden, het leven te vieren en luidkeels te reflecteren op allerlei politieke en sociale zaken. De combinatie van Thijs zijn typische taalgebruik, ijzersterke liedjes en de fenomenale muzikale begeleiding van zijn band, maken van Dancing Boontjes een dijk van een plaat.
LIVE

Thijs Boontjes klinkt als een seventies jukebox met een verrassende variëteit aan Nederlandstalige pophits, scheurende gitaarmuziek en af en toe een discoplaatje om op te dansen. Als frontman houdt hij het midden tussen charmante volkszanger en charismatische rockster: Boontjes is een beetje Brood en een stukje Hazes, all rolled into one. Tussen de Nederlandstalige muziek van dit moment valt hij op door zijn taalgebruik, aanstekelijke melodieën en ijzersterke band. Zijn theatrale benadering van popcultuur in de volle breedte blijkt een gouden formule: waar Boontjes is, wordt gedanst, geklapt en genoten. Ambiance!

8 juni 2024
In dit bericht:
Translate »