Volledig album ‘Empty Pockets’ verschijnt op 20 oktober, opvolger van ‘In Gold We Trust’

 

De nieuwe single ‘Forever A Prisoner’, afkomstig van het te verschijnen album ‘Empty Pockets’ van de Groningse band Them Dirty Dimes, is nu uit en is een bijzonder duet met de Amsterdamse zangeres VanWyck. Een volbloed murder ballad, waarvan het niet veel had gescheeld of het nummer had de plaat niet gehaald. “’Forever a Prisoner’ was in de studio een soort bonus, die we alleen op zouden nemen als er nog genoeg tijd voor was. Maar toen Gijs (de Groot, zang/cello) en Bernard (Gepken, gitaar) het live inspeelden, zaten engineer Frans Hagenaars en ik ademloos te luisteren; dit wordt er eentje. Toen VanWyck en de accordeon van Jan-Roelof Bathoorn er ook nog eens bijkwamen wist ik dat het was gelukt; ons eigen bitterzoete sprookje over een giftige liefde”, aldus songschrijver en bandlid Johan Stolk. Eerder verscheen de single ‘Moving On’, het volledige album ‘Empty Pockets’ verschijnt op 20 oktober, gevolgd door meerdere live shows.

 

Na het goed ontvangen debuutalbum ‘In Gold We Trust’ (2021) hebben jeugdvrienden Gijs de Groot en Johan Stolk met Them Dirty Dimes de blaren op de vingers gespeeld. Als alternatief voor hun door corona gecancelde albumtour gingen ze langs meer dan 70 crowdfunders om bij hen voor op de stoep te spelen. Vervolgens werden ze een van de meest geboekte Popronde-acts en stonden ze op festivals als Rotterdam Bluegrass Festival, Stadspark Live en TakeRoot. Ondertussen ontstonden schetsmatig de eerste contouren voor wat het nieuwe album moest worden. In dat proces tekende zich een breder palet aan stijlen af; werd er voorheen voornamelijk geput uit het vooroorlogse overzeese muzikale erfgoed, op ‘Empty Pockets’ is het geluid verbreed met andere invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek.

 

In samenwerking met producer Bernard Gepken (Daniël Lohues, Tangarine, Rob Dekay) en met hulp van engineer Frans Hagenaars (Excelsior Recordings) en diens studio SSE Noord, hebben Them Dirty Dimes getracht de bezieling en energie die hun live shows kenmerkt te vangen op ‘Empty Pockets’ en de afzonderlijke songs precies dat te geven wat ze nodig hebben. Omringd door een team van de beste studiomuzikanten werden de liedjes live in de studio ingespeeld. Het heeft ‘Empty Pockets’ gemaakt tot een album met elf sterke nummers met de live feel van Springsteens ‘Seeger Sessions’. Een plaat die niet alleen muzikaal klopt, maar waar naar goede americana-traditie ook veel aandacht is besteed aan de teksten.

1 september 2023
In dit bericht:
Translate »