Het programma van de zesde editie van ROOTZZ op 28 oktober in Mezz in Breda is bekend. Met de gerenommeerde Belgische rootsrockband The Seatsniffers, Jerry Leger & The Situation als veelzijdige singer-songwriter met rockband uit Canada, folkblues van de Zweed Svante Sjöblom, de qua inspiratie eveneens uit de vooroorlogse rootsmuziekgenres puttende Them Dirty Dimes uit Groningen en de Amerikaanse melancholische indiefolkartiest Shadwick Wilde kent het festival een gevarieerde, internationale line-up. De presentatie is in handen van Maarten van Hooft.
 
ROOTZZ is een indoor festival voor rootsmuziek dat plaats vindt in het Bredase poppodium Mezz, geïnitieerd en georganiseerd in samenwerking met het Eindhovense boekings- en perspromotiekantoor Harvest Music.
Tickets à € 20,- zijn te koop via de website van Mezz. De deuren van Mezz gaan om 19.30 u open, de eerste act speelt om 20.00 u. 
The Seatsniffers (BE)
The Seatsniffers zijn zonder twijfel de beste, meest populaire, langst actieve en internationaal meest succesvolle rootsrockband van België. Het dak eraf blazen en de dansvloer op stelten zetten doet dit viertal overal waar ze komen, al sinds halverwege de jaren negentig. Dat doen ze met een waanzinnig vette mix van rock ‘n’ roll, rhythm & blues, rockabilly, soul, gut bucket blues en ska, gebracht met de energie en attitude van een punkband. Het karakteristieke geluid van voorman Walter Broes op zang en gitaar, de groovende saxofoon van Roel Jacobs en de gebroeders De Houwer – met Bob op bas en Piet op drums – als onweerstaanbaar swingende ritmesectie heeft ze een grote en trouwe schare fans opgeleverd. Vaak speelt het viertal op grote podia in de openlucht, mis de kans niet om ze in Mezz aan het werk te zien als headliners van ROOTZZ.
Jerry Leger & The Situation (CAN)
In 2005 debuteerde de negentienjarige Jerry Leger met een titelloos album en sindsdien bracht de Canadese rootsmuzikant nog eens tien albums uit, zijprojecten niet eens meegerekend. Tussen de releases door toert hij intensief, zowel in zijn eigen land en de VS als op ons continent, vaak bijgestaan door zijn trouwe band The Situation. Vorig jaar verscheen met ‘Nothing Pressing’ een plaat die ten volle toont waartoe Jerry Leger in staat is: zowel prachtige akoestische sololiedjes als straffe roots rock ‘n’ roll met The Situation. En altijd met goede teksten, de mooiste melodieën, soulvolle vocalen, gebracht met de spirit en energie van een songwriter die lekker in zijn vel zit en iedere release groei toont. Met alweer een nieuwe EP op zak – ‘The Time Flew By’ van april dit jaar – komt Jerry Leger & The Situation op ROOTZZ zijn veelzijdigheid live demonstreren. Verwacht een vette show met opzwepende rootsrock, breekbare countryballads en aanstekelijke gitaarpop met uitstapjes naar rock ‘n’ roll en rockabilly.
Svante Sjöblom (SE)
De Scandinavische Svante Sjöblom exploreert al sinds 2008 de Amerikaanse rootsmuziek. Hij gaat daarbij ver terug in de geschiedenis en duikt diep in de diverse genres. Het tijdloze songwerk ademt de sfeer van folkblues, gospel, soul en jazz uit lang vervlogen tijden uit. Het talent voor zijn smaakvolle gitaarspel is evenredig aan de indrukwekkende vocale vaardigheden van de Zweedse muzikant. Met verhalende teksten versterkt hij het gevoel dat zijn melancholische liedjes teweegbrengen. Dit belooft een magisch concert te worden.
Them Dirty Dimes (NL)
Them Dirty Dimes is een band met een voorliefde voor vooroorlogse genres, maar met de blik vooruit. De Groningers gaan van gypsy naar blues en van americana naar dixieland en geven hun eigen, verfrissende draai aan de oorspronkelijke genres. Na het goed ontvangen debuutalbum ‘In Gold We Trust’ uit 2021 komt Them Dirty Dimes vlak voor hun optreden op ROOTZZ met opvolger ‘Empty Pockets’. Een album dat elf ijzersterke nummers bevat, met de live feel van Springsteens ‘Seeger Sessions’. Van een zwart sprookjesachtig duet tot Dylanesque folksongs en liedjes met de feel van The Stones; alles wat je als bezoeker van ROOTZZ wenst, heeft deze band in het repertoire.
Shadwick Wilde (USA)
Shadwick Wilde stond tijdens de eerste editie van ROOTZZ op het podium, toen met zijn band Quiet Hollers. Met die band toerde hij reeds meermaals door Nederland, met meerdere uitverkochte shows en veel positieve media-aandacht. Wilde heeft een sterke band met ons land, hij woonde in zijn tienerjaren kortstondig in Amsterdam ook en zowel zijn vader als zijn oma van moeders kant komen uit Nederland. In september verschijnt met ‘Forever Home’ zijn eerste soloalbum in tien jaar. Een prachtige plaat met de typerende melancholische folktoets zoals alleen Shadwick Wilde die beheerst. Een meer dan uitstekende reden om de bijzondere artiest uit Louisville, Kentucky opnieuw uit te nodigen voor een show tijdens ROOTZZ.
11 juli 2023
In dit bericht:
Translate »