Het is alweer wat jaren geleden dat de Italiaanse progrock act Odd Dimension hun laatste album verscheen. De heren zijn inmiddels alweer bijna 20 jaar bezig en gaan met nieuwe energie een nieuwe dimensie in.

“Ja, het was ergens in 2001 dat we de band zijn gestart. Samen met Frederico Pennazzato op drums en bassist Gigi Andreone, (die tevens aan het interview deelneemt), zijn we gestart met poprock en covers die we geweldig vonden. Van Rush naar Dream Theater werden we geïnspireerd. In deze dimensie zochten we ons heil. Vanuit de eigen inspiratie werd het wat vreemd en maakte we een eigen sound. Hierdoor werd de naam Odd Dimension een feit, verteld gitarist Gianmaria Saddi.

“Het is mijn grootste passie, dat is de muziek! Als 15 jarige jongen ontdekte ik al verschillende bands en ging rock muziek spelen. Ik luisterde naar Pink Floyd, Iron Maiden en AC/DC. Toen ik muziek leerde spelen van leerde ik te luisteren naar jazz en blues en ging in de diepte in. Het lukte me  om harmonie te leren luisteren en het geheim hiervan te kennen.
Het maakte me enthousiaster om meer te spelen! Toen ik mijn vriend Gianmari leerde kennen zijn we een band gestart.”
“Het eerste nummer wat we echt leerden spelen wat ‘Erotomania’ van het album Awake van Dream Theater!” verteld Gianmaria enthousiast. “We hadden geen zanger en ja dan maakt het dat je zoekt naar een instrumentaal nummer hahahah. ”

“Het is 10 jaar geleden dat we ons eerste album uitbrachten ‘Symmethical’. Heeee dat was echt tien jaar geleden trouwens en wel op 26 maart 2011!! Het was ons eerste baby, de eerste liefde als het ware. Het was een sound van een mix van onze helden van toen. Het is gemixt door Threshold gitarist Karl Groom! Wel trots hoor!” verteld de enthousiaste Gigi. Het was mooi en veel is er gebeurd. Een album The Last Embrace en we hebben veel getourd in Europa. Toen was er een split in de band. De drummer Federico en de zanger Manuel Candlotto verlieten de band. Het werd een andere sound. We zijn intussen getrouwd en hebben met vele andere acts gespeeld.” Zo is bassist Gigi ook te horen op het nieuwe album van voormalig Queensryche zanger Geoff Tate’s band Sweet Oblivion.

 

Sinds 7 jaar zijn we gegroeid in de muziek en in ons persoonlijk leven. Het is een mooi concept om dit album te maken. Het staat dichter bij ons. Het is een concept album.” Zegt Gigi.

“Het heeft een tijdje geduurd om alles te schrijven. Eerst in ons eigen studio of kamer thuis, waar we tot de ideeën komen. Niet alleen dat wat je in je hoofd hebt maar ook dat we dit samen tot een geheel konden maken. Na de basis van een nummer komt bij ons de improvisatie om dit tot een democratisch geheel te maken,” verteld Gianmaria.
“De prog is een interessante manier van muziek maken vind ik”, onderbreekt Gigi. “Het is open om je eigen expressie er in te gooien. We willen niet onze helden kopiëren, maar bijvoorbeeld de toetsen of cello partijen een andere wending in het geheel geven. Zo laten we ons gaan in de intro’s en solo’s om toch het beste er uit te halen.”
Het verhaal van de plaat is een sci-fi verhaal over een ruimte reis. Met Markus en Eloise als ruimtereizigers. Zij gaan op reis naar materialen en energie om de oorlog te voeren tegen de verspilling van onze wereld en het milieu. Dat we op moeten komen voor de natuurlijk leven. Wat zou er gebeuren als dit alles vanuit de ruimte gebeurd. Het is het verhaal waar we verder op gaan borduren”.
Het album kent dan ook een mooi balans tussen de teksten en compositie. “Het is inderdaad dat we door de improvisaties een rode lijn vonden in de composities. Het doel was om de songs te verbinden. Het is mooi dat het nu ook overkomt als een rode lijn van eigen sound waarom heen de songs zijn uitgebouwd.”
“Met diverse gasten hebben we mogen werken waaronder zanger Roberto Tiranti van Labirinth. Hij is een vriend van ons. Hij speelde in Italie en we vonden zijn stem passend voor wat wij in gedachten hebben. We hebben hem een promo stukje gestuurd en daar reageerde hij erg positief op.
Gigi heeft contact gelegd met Derek Sherinian. Voor de keyboards is hij een God voor ons. Als een droom dat uitkomt! Echt waar.” Zeg de gitarist.
“Hij speelde met Bonamassa en Dream Theater en vele anderen. We hebben hem een promo song gestuurd en dat vroeg hem of hij een solo wilde inspelen. Dat heeft hij gedaan voor het titelstuk en daar kun je nu van genieten!”, verteld Gigi. “We hebben een mooi album gemaakt na 7 jaar is het persoonlijk een progressie in de prog rock voor ons. Het is een New Band, Nieuwe zanger Nieuwe drummer en een Nieuwe golf van energie het vuur in ons weer heeft opgelaaid. We kunnen weer jaren vooruit en zien er naar uit om weer te kunnen spelen. Dan komen we ook weer naar Nederland! Helemaal tof om daar weer eens te kunnen spelen!”

Het Italiaans duo wordt enthousiaster wanneer we ze over hun nieuw album en nieuwe goals spreken. Het is dan ook een nieuwe fase voor de heren om de droom van hun kindje, hun muziek, te laten groeien. Met Italiaanse passie wil men de wereld veroveren en daarbij helt het nieuwe album The Blue Dawn zeker.

22 oktober 2021
In dit bericht:
Translate »