The National Live @ Ziggo Dome
vrijdag 29 september 2023

De Amerikaanse indie rockers stonden afgelopen vrijdag in een uitverkochte Ziggo Dome. Het nieuwe album Laugh Track  is op de streamingsdiensten al te vinden en zal komende maand in de winkels liggen.

Het recente album First Two Pages Of Frankenstein is als het ware het eerste deel van een soort dubbel album. Beide albums krijgen dan ook ruim de aandacht in deze show wat met ‘Once Upon A Poolside’ en ‘Eucalyptus’ werd afgetrapt.
Matt Berninger dwaalt over het podium alsof hij zich nog ergens aan kan vasthouden. De man die als oude leraar ook je vader -kan-zijn look, met bril wordt omringd door de tweeling Byrce en Aaron Dressner (ja, die van Taylor Swift) en de de broers Davendorf.

Nieuwe songs

Het leed  dat naar boven komt met een scheiding horen we in Berninger’s stem en de teksten die hij hierbij extra aandikt. De frustratie lijkt nog hoog te zien. ‘
Bloodbuzz Ohio’ en ‘I Need My Girl’  worden luidkeels door het publiek meegezongen. Al is de stem van de zanger nog zo ingetogen, met ‘Lit Up’ dat de band al jaren niet meer speelt, gaat Berninger lekker los. Opvallend is dat de zang door de gitaristen wordt ondersteund. De gitaar sound is heerlijk op elkaar ingespeeld en krijgt dan ook alle ruimte voor solo’s. De blaasinstrumenten ondersteunen de sound waardoor vol en krachtig wordt.

Songs van het nieuwe album als ‘Smoke Detector’, wat in een soundcheck is ontstaan, ‘Deep End’
heeft voor het publiek wat extra aandacht nodig. In de toegiften zijn Weird Goodbyes en Space Invader toegevoegd om het concert met een akoestisch juweeltje van ‘VanderLyle Crybaby Geeks’ af te sluiten.

Het succes van The National met de donkere teksten en meeslepende sound kende een succes voor de Ziggo Dome. Zanger Berninger dook met regelmaat het publiek in en songs kregen alle ruimte in een 27 songs durende setlist!

 

1 oktober 2023
In dit bericht:
Translate »