The Last KISS
Zaterdag 2 december 2023
Madison Gardon New York City

De afgelopen week kleurde New York in de kleuren van KISS. De band met de maskers zijn 50 jaar geleden begonnen in New York City. Het maakt de cirkel rond. Manhatten kreeg op Time Square een speciale KISS  projectie en in de stad zijn KISS taxi’s en een KISS newspaper.
Het gaat allemaal over The End Of The Road tour die in 2019 begon. Had in 2022 moeten eindigen maar Covid bracht dit allemaal naar een jaartje later. Hierdoor werden er nog 50 shows aan de tour toegevoegd om uiteindelijk te komen tot een avond in NYC Madison Garden.

Elvis

“De plek waar ik in 1972, als taxichauffeur mensen bracht naar de show van Elvis en nu hier sta, ” aldus zanger Paul Stanley.
De band bracht hun laatste kus aan Nederland in Juni. Het was toen een van de eerste shows van de laatste route van 50 shows. Nu zijn de heren van 70 tot bijna 75 jaar weer thuis. Zo voelt het ook.

 

De band show innovaties

 

KISS is uitgegroeid tot een van de grootste rock acts van de wereld. Altijd op zoek naar een innovatief tintje als het gaat om het maken van Show elementen. Zo pakte de band al vroeg de radio zendertjes om maar geen last te hebben van de snoeren op het podium. Werden de KISS letters groter dan groot, verschenen theater trappen op en rockshow, werd het vuurwerk op in de show geïntroduceerd tot een kunst verheven, kennen we de 3 -D shows waarbij alle bezoekers een brilletje kregen i.v.m. de diepte in de video-screen te zien en waar vele visuele trucks aan werden toegevoegd.
De show waar solo gitarist Ace Frehley zijn gitaar in vlammen laat opgaan en laat verdwijnen. Schietend  vuurwerk uit de gitaren die delen van het licht en podium naar beneden halen. Spelen in een podium wereld als een kijkdoos of een monsterspin.

 

Het zijn allemaal show elementen waar later de acts als Rolling Stones, Metallica, Michael Jackson en andere grootheden  een onderdeel van “overnemen” om hun shows weer uit te vergroten.
Dan hebben we de hoge plateauzolen laarzen, het vuurwerk, vuurspuwende Gene Simmons, vliegend over het podium naar een b podium en of boven op het podium nog niet eens gehad.

Nee KISS staat voor een toonaangevende show in de wereld van muziek. 50 jaar lang waarvan een groot deel gemaskerd en muzikaal nog vaak ondergewaardeerd.
Maar na 100 miljoenen album verkoop, mensen KISS shirts over de hele wereld, de grootste merchandise verkoop, een fanclub als een ARMY en een brandnaam dat zo krachtig is dat het leger vanuit de hele wereld inlogd voor deze show. Het is het afscheid van een legendarische band.

De laatste show

Een show dat aangepast is naar de zaal. Een show vol verwachtingen en wensen. De oud originele bandleden Peter Criss en gitarist Ace Frehley worden niet in de show meegenomen. Ace Frehley released zijn nieuwe single dan ook deze week. Maar ook geen Bruce Kulick die jarenlang de ongemaskerde versie van KISS maskeerde. Vinnie Vincent heeft al een poos ruzie met de heren en dat zou dan een wonder zijn. De gitarist die na 2 shows zich met ziekte moest afmelden, Mark st John is inmiddels overleden en de sympathieke drummer Eric Carr is op de dag met Freddie Mercury overleden. Met de reunieshow van MTV unplugged werd wel veel aandacht aan ieder besteed. Deze verwachting werd te niet gedaan.

De show was  nog even groots en meeslepend goed, muzikaal lag er veel druk op en dat was dan ook te horen. Emoties spelen een rock wanneer je weet dat dit de laatste keer is dat je je legendarische openingsact met ‘Detroit Rock City’ presenteert.  Wanneer je de laatste keer na 50 jaar lang gaat vuurspuwen tijdens ‘I Love It Loud’ of het podium opgetrokken wordt om als ‘God Of Thunder’ het publiek Gene Gene Gene hoort brullen.
Dat je over het publiek vliegt met ‘Love Gun’ om  op het bij- podium waar later veel bands dit overnamen de wereldhit ‘I Was Made’ moet zingen. Om na ‘Black Diamond’ de US mega hit ‘Beth’ moet opvoeren  en wetend dat je het rock-volkslied ‘Rock And Roll All Nite, And Party Every Day’ met alles wat een show nodig heef (vuurwerk, confetti , ballonnen, hoogwerkers met gitarist Thayer en Gene over het publiek, rook machines, hydraulische podiumdelen die de drummer tot 6 meter in de hoogte duwt en daaronder rook en de katten hangen)  in 4 minuten voor de laatste gaat opvoeren…

KISS 2023

  • roelof noorda

Van Band naar Brand

Het is niet altijd even zuiver en soms met tape ter ondersteuning voor de zang blijft KISS nog altijd een band van de beste rockshows en pakkende rock songs. De band wordt een Brand  Theatraal en meeslepend voor theater, rock podia, comics, films…
Het laatste woord is aan Paul Stanley. “The End Of The Road is de start voor een nieuw begin” de band wuift nog naar het publiek en verdwijnt in de enorme rookwolk dat het gehele podium vult. Met God Gave Rock and Roll door de speakers klaart het scherm op en zien we op het scherm de Avatars van KISS… Ready om over de wereld de show van KISS te doen herleven (als de Abba show) en de toekomst in allerlei versies terug te komen.

KISS is groter dan 4 muzikanten die 50 jaar geleden zijn begonnen als bandje. De maskers zijn  officiële US personen, de shows zijn legendarisch en de heren geven het concept aan de fans. The KISS Army voor the KISS Nation een onderdeel te zijn van het geheel KISSstory! The Legacy

 

3 december 2023
In dit bericht:
Translate »