Het Franse rockduo The Inspector Cluzo is een bijzonder duo. Gitarist en zanger Laurent Lacrouts weet samen met drummer Mathieu Jourdain inmiddels al 9 albums te produceren. Alles in eigen beheer. Ja dan mist het duo een bassist en het label voor de albums noemen ze dan ook Fuck the Bassplayer.

De heren runnen in Frankrijk een boerderij en het is nogal een hectische tijd voor de heren. Een geit dat van slag is en de boerderij moet blijven draaien. Het vorig album We The People of the Soil  werd geprint in boekvorm. “Nee, dat gaan we nu niet door. Dat was erg kostbaar hahaha en we hebben er heel veel werk van gehad. Dit keer wordt het alleen op cd uitgebracht”, verteld Jourdain.

De man heeft zich gevestigd in de deel van de boerderij en met zijn alpinopet op is het een Fransman dat zo uit een strip verhaal komt.
“Het is alweer  6 jaar geleden na het recente album. We hebben hard gewerkt aan de boerderij zeker met de pandemie en de klimaat verandering kost het ons veel tijd. Wanneer je dit allemaal in een basket gooit en ermee gaat shaken, dan kom je uit op de lyrics van het nieuwe album.”

“We zijn dan ook erg trots op wat we doen. We moeten vechten tegen de grote labels en we zijn trots op wat we doen en hebben bereikt. Inmiddels hebben we in UK een bookingsagent die ons op de festivals kan zetten. Dat is wel nodig om verder te kunnen komen. Al hebben we in de US op Lolapalooza gespeeld, maar toch… Je wilt graag dat er continuïteit komt. Niet dat we grote rocksterren willen zijn hoor. Voor 300 man spelen vinden we net zo leuk! “

“Het gaat over wat we beleven op de boerderij en wat we beleven onderweg. Of het nu in Nashville is of hier in de buurt. Het mooie is dat we het album konden maken met Vance Powel in US. Hij vond het meest persoonlijk album wat we hebben gedaan. Dat klopt eigenlijk wel omdat alles wat we vertellen in de songs is persoonlijk in wat we hebben beleefd.”
“Het is erg veel werk hier hoor en ik zal er niet om liegen. We hebben het errrug druk.” Jourdain neemt zijn laptop mee en wandelt door de ruimte… “Kijk dit is ons kantoor! Hier wordt alles georganiseerd” wanneer hij een kwartslag draait zien we een drumstel staan. “Dit is eigenlijk onze muziekruimte. We nemen hier op en repeteren. We hebben hier alle cd’s en gitaren staan en dat gebeurd allemaal hier op zolder. Wanneer we naar buiten kunnen kun je de groente tuin zien en we hebben akkers achter het land waar we de gewassen verbouwen. Dat wisselt ieder seizoen natuurlijk om het land goed te houden. Verderop hebben we ruimte voor de schapen, kalkoenen en geiten. Ja er is eigenlijk geen dag hetzelfde en we zijn hier altijd. We kunnen dan snel switchen tussen het boeren werk en het maken van muziek. Op dit moment is het rustig op de boerderij, vandaar dat we het album uitbrengen en hier hebben we nu even tijd voor om de promotie te doen.”

Internationale Boerenrock!

De man lacht en geniet van zijn leven op de boerderij. Hij verteld over zijn ganzen eieren met trots, net als over het nieuwe album, dat ik zijn beleving alweer een tijdje geleden is dat men dit opnam.

“Ja, het gaat goed met de optredens en we zijn nieuwsgierig wat mensen vinden van het album. Nog even en dan gaan we op tournee met EELS en komen dan ook in Amsterdam!”
“Het album We The People is ook erg persoonlijk. Het album start met ‘Act Local Think Global’ waar het boek ook mee begint. Het is voor ons de filosofie op wat we doen. Het is onze drijfveer om dit toe te passen. We nemen het mee op reis en we vinden het leuk om op tournee met locals te spelen en we komen dan met ze in gesprek. Bijvoorbeeld toen we in Japan waren. We kwamen toen boeren tegen en we wisselen allerlei ideeën uit als het gaat om farming. Het is erg leerzaam. Afgezien van het klimaat proberen we de techniek van hen hier uit om te kijken of het werkt.

“We openden voor Clutch in de US en daar kwamen we boeren tegen die anders boeren dan ons. Met hun 1000 are is het toch allemaal te veel. Dus hij moet op een andere manier het bedrijf runnen en dat is interessant voor ons. We hebben 65 landen bezocht en we zien veel.”

Ja dat toeren is wel een ding, maar Laurence vrouw blijft dan op de boerderij en we hebben goed contact met de buren. Die helpen haar dan en zorgen dat alles op orde is en blijft. Anders is het echt niet te doen hoor! Het echte grote werk als de koren planten en dat soort dingen plannen we dat we thuis zijn en niet op pad.

“Het nummer ‘Horizon’ hebben we 15 jaar geleden al geschreven en eigenlijk hebben we het aan de kant gelegd. Inmiddels hebben we de tekst wat bijgewerkt en is het nu eindelijk op plaat. Maar ook het ‘Running A Family Farm is More Rock Than Playing Rock n Roll Music’ is een nummer dat we overwogen hebben om de titel van het album te geven. Maar we vonden het uiteindelijk toch te lang, vandaar dat het Horizon is geworden.”

“Horizon is eigenlijk een klein stukje van het totale nummer hoor. Aan het einde van het jaar willen we het gehele nummer opnemen met een symfonie orkest. Dat is nu niet gelukt. We hebben in het hoofd en afgelopen zomer hebben we een show met een orkest gedaan en dat bracht ons tot een geheel nieuw idee rondom een orkest. Nu moeten we kijken of er een passend orkest is die dit samen met ons kan ontwikkelen.”

Saving The Geese

“´Saving The Geese hahaha is grappig. Het was 3 jaar geleden bij de pandemie. Er is een Europese regel dat wanneer er een vogelgriep is dat je dan 3 km erom heen alle vogels worden omgebracht. Maar er is hier enkele honderd meter vandaan een bedrijf waar de beesten ziek werden. We hebben regelmatig tegen dit bedrijf geprotesteerd en wanneer we deze ganzen ombrengen kunnen we nooit meer ganzen hoeden. Hier zijn ze gezond en is geen reden om die om te brengen. Dus het was een storm achtige nacht dat we de ganzen hebben gevangen en elders onder gebracht. Uiteindelijk  zijn ze gezond en niet ziek. Een professor is hier nog geweest om te kijken hoe we onze boerderij inrichten. Dit is goed geweest omdat we nu beschermd zijn, omdat we het zo goed en gezond ondernemen. Dus voor ons hoeven we niet meer druk te maken, maar de virus van het bedrijf hiernaast kan nog door de lucht de andere dieren besmetten. Dus ja het blijft risicovol.”

“Wanneer we op tournee zijn gaat er een soundman mee en soms een lichtman en ook de chauffeur.  Soms, wanneer we naar ver gaan, zijn we met z’n drieën. Dan kunnen we snel reizen en zijn we mobiel. Soms zijn we met ons tweeën. Het is best leuk om zo op pad te gaan. Je hebt dan sneller contact met de mensen om je heen. Zeker wanneer je met een grote crew bent, is dat alleen maar lastig. “

“Iggy Pop hahaha dat is inderdaad een grappig  verhaal. Voor het nummer ‘Rockophobia’ hadden we de vraag of rock wel of niet dood was. Zo zaten we op een avond te discussiëren . Iggy Pop speelde in Parijs en hij is een legende vandaar dat we erover hadden. Het nummer gaat over deze vraag en we hadden ineens het idee om deze vraag voor te leggen aan Iggy Pop. Dat doe je ook niet zomaar, maar we kennen de Franse manager van  Pop. Hij is een oude bekende van ons en hebben hem het nummer gegeven. Zo kwam ‘Rockophobia’ bij Pop terecht. Hij stelde de vraag ‘Wat wil je dat ik er mee doe?’. We antwoorden of hij het antwoord op de vraag heeft En hij belde op en zei “ATSC I Did Say F* Off!” En we vonden het heerlijk en we hebben het aan het einde van het nummer gebracht.”

Live met Eels en Zwarte Cross!

7 April gaan we met Eels in Afas Amsterdam spelen en dat mag dan even een opstapje zijn voor later. Want we gaan ook spelen op Zwarte Cross te 21 juli. We zullen ergens eind dit jaar nog enkele clubs gaan doen.

 

19 februari 2023
In dit bericht:
Translate »