Het akoestische trio The Golden Glows gaat met hun nieuwe album terug naar de basis. Met één gitaar en drie stemmen stript de band de muziek tot de essentie en het resultaat is een verzameling tijdloze songs met wortels in de Amerikaanse rootsmuziek, maar ook georiënteerd op het heden.

De eerste release van de Vlaamse band op Excelsior Recordings luistert naar de naam ‘Sunrise’, verwijzend naar de zonsopgang als universeel symbool voor vernieuwing. Een treffende titel, want de nieuwe plaat is in zekere zin een wedergeboorte. The Golden Glows hebben zichzelf opnieuw uitgevonden en maken voor het eerst in lange tijd muziek als trio.
The Golden Glows timmerden jarenlang aan de weg met klassieke Americana, maar hebben zich de afgelopen jaren meer toegelegd op eigen werk. ‘Sunrise’ is het voorlopige hoogtepunt van die ontwikkeling, met songs die nog steeds diepe wortels hebben in de traditionele muziek, maar een duidelijker eigen stem laten horen.
Met bescheiden middelen creëert de band een sound die schatplichtig is aan de grote songwriters van weleer, zoals Leonard Cohen, Nick Cave en Nick Drake. De muziek valt op door het verfijnde gitaarwerk en de fraaie close harmony vocalen en het is indrukwekkend wat de band met zo’n sober arsenaal weet neer te zetten.
Openingstrack ‘Sunrise’ is een ode aan de zon, ‘California (Golden State)’ volgt de weg van introspectie naar zelftransformatie en in ‘Fathers’ gaat het over het verdwijnen van vaderfiguren. Verandering loopt als een rode draad door het album, want ook het groots opgezette ‘Hurricane’ en het mysterieuze ‘The Ballad Of Dreams’ beschrijven een zoektocht naar nieuwe manieren van leven. Met ‘Blue Crystal Fire’, een cover van Robbie Basho, keert de band weer even terug naar vroegere jaren en met ‘Ultraviolet’ kent het album een verstilde, spirituele afsluiter.

‘Sunrise’ is een dromerige plaat met een eenvoudige boodschap: elke dag kan een nieuw begin zijn. Het is het meest persoonlijke werk van The Golden Glows tot nu toe en wil de luisteraar troost bieden en verwonderen. Daarvoor houdt de band het bewust simpel: sterke songs en een heldere performance zonder poespas. Die eenvoud wordt de kracht van de groep, met de enkele gitaar en de meerstemmige samenzang als vehikel voor de authentieke, oprechte muziek van het Antwerpse drietal. Sunrise’ is een baken van warmte en hoop in woelige tijden. Een muzikaal toevluchtsoord.

 

7 november 2023
In dit bericht:
Translate »