Op 2 februari zal de Belgische singer-songwriter The Bony King of Nowhere zijn nieuwe studioalbum Everybody Knows uitbrengen via Unday Records. Het album werd opgenomen in de La Patrie studio in Gent samen met producer Koen Gisen (Meskerem Mees, Mooneye). De nieuwe single Almost Invisible is nu uit.

The Bony King of Nowhere is het pseudoniem van Bram Vanparys. In 2018 bracht hij Silent Days uit, dat werd geprezen als zijn beste album tot nu toe. Daar waar de vorige platen tijdloos waren in genre en thematiek, werpt TBKON deze keer echt een blik op onze huidige maatschappij. Silent Days ging over hartzeer, deze ook, maar niet veroorzaakt door een geliefde. Het is een kritische blik, maar niet op een belerende manier. De plaat is een eerlijke observatie van maatschappelijke patronen en alle emoties die daarbij komen kijken.

Het nieuwe album heeft lang op zich laten wachten, want het schrijven na Silent Days ging niet vanzelf. “2020 en 2021 waren niet erg inspirerende tijden en ook tijden waarin ik worstelde met de onderwerpen die nu in de plaat aan bod komen. Maatschappij druk, prestatiedruk, de snelheid van de wereld, hoe inhoud meer en meer ondergeschikt wordt, hoe volgzaam de mens is, hoe we zoveel weten en er toch zo weinig mee doen…,” zegt Vanparys. Grote legendes als Neil Young en Bob Dylan hebben Bram altijd gezelschap gehouden. Op zijn nieuwste plaat horen we echter steeds meer de inspiratie van hedendaagse artiesten. De invloed van onder meer PJ Harvey, Blur, Nick Cave en zelfs Led Zeppelin zijn onmiskenbaar als je naar zijn nieuwe muziek luistert. Terwijl hij trouw blijft aan zijn oprechte schrijfstijl en boeiende stem, begint The Bony King of Nowhere een reis naar onbekend muzikaal en thematisch terrein.

Almost Invisible is het tweede nummer dat wordt uitgebracht, na het onlangs verschenen Are You Still Alive. In tegenstelling tot die single, toont dit nieuwe nummer een meer orkestrale en dramatische sound. Almost Invisible is een gitzwarte kijk op hoe de dagelijkse samenleving de meeste mensen in een eendimensionale richting duwt waar weinig ruimte is voor een kritische geest. De orkestrale, verfijnde arrangementen en het zo accuraat weergegeven gevoel van ondraagbare maatschappelijke druk. Vanparys laat als artiest en songwriter een nieuwe kant van zich zien.
Shows:
6 maart – EKKO, Utrecht
8 maart – AB, Brussel

9 november 2023
In dit bericht:
Translate »