Persbericht, maandag 6 december 2021

Het New York City-duo, bestaande uit Jasmine Golestaneh en Eddie Cooper, bekend als Tempers, is gespecialiseerd in een soort schemerlicht poëtische synthpop. Vandaag heeft de band aangekondigd dat hun nieuwe album ‘New Meaning’ op 1 april uitkomt via DAIS en hebben ze de eerste single van de plaat “Unfamiliar” gedeeld.

Over het nummer gesproken, onthult Tempers’ zangeres Jasmine: “‘Unfamiliar’ onderzoekt het idee van vooruitgang, en welke kwaliteiten nodig zijn om het te realiseren. Verandering is vaak slechts een rebranding van dezelfde structuren en conventies, de geschiedenis herhaalt zich. Maar ook op persoonlijk vlak is het moeilijk om fouten niet te herhalen, gewoontes zijn zo verleidelijk. Ik dacht aan de kracht van ‘n  drempelruimte, en hoe het opbouwen van tolerantie voor onbekendheid een revolutionaire daad zou kunnen zijn.”

Met hun zelf geproduceerde New Meaning presenteert Tempers een album over het navigeren door het onbekende, coping-mechanismen en het verkennen van de aard van keuze. De tien liederen reflecteren op het creëren van betekenis als toegang tot bevrijding in tijden van overgang en verlies. Speculeren over het transformatieve potentieel dat bestaat naast het verdriet van het leven in een wereld die in een voortdurende staat van crisis verkeert.

Dit is duidelijk nachtelijke muziek, elegant introspectief en rustig intens, geboren uit “leven in een samenleving die nog steeds een droom van zichzelf is.” Nummers als ‘Unfamiliar’, ‘Nightwalking’ en ‘Sightseeing’ distilleren het Tempers-sjabloon tot ijzige popperfectie, drummachines omlijst in een huiveringwekkende galm, Golestaneh’s stem zowel etherisch als torenhoog, tegelijkertijd van binnen en van boven. Cooper spreekt over productie-ideeën met betrekking tot ‘menselijke architectuur’, het leven inblazen van de precisie van elektronica en melodische intervallen ‘op de exacte grens tussen majeur en mineur, ernstig en zoet’.
Bij andere nummers verschuift de productie van Golestaneh en Cooper meer suggestieve grijstinten, van new wave-schaduwspel (“Carried Away”) tot depressieve disco (“In And Out Of Hand”) tot een elegie van hoopvolle berusting (“Secrets And Lies”). De thema’s van het album worden weerspiegeld in de suggestieve omslagfoto, Lost Hotel (2016) van de in Peking wonende fotografiekunstenaar Chen Wei.

Het album heeft een begeleidend boek met originele kunstwerken en teksten. Jasmine creëerde voor elk nummer een handgemaakte collage en vertaalde de sonische landschappen en lyrische thema’s in concrete beelden. Het boek is uitgegeven door Old Habits Press. New Meaning is een document van het splitsen van paden en vluchtige transcendentie, de viering van instabiliteit en vergankelijkheid, van het omarmen van ‘een constante staat van wording’. Tien hymnes voor een ontspoord tijdperk, voortvluchtig en meelevend, nachtwandelend door een “angstige stad” naar een naamloze toekomst, klaar voor wedergeboorte: “When I have / when I have no name / my joy is blinding.”

8 december 2021
In dit bericht:
Translate »