Ondanks het adagio “Nobody sings Dylan like Dylan”, kan je bibliotheken vullen met Dylan-covers. In alle maten, genres en – vooral – soortelijk gewicht wordt de meester gecoverd.

Ter ere van Bob zijn tachtigste verjaardag streamde Stef Kamil Carlens op 24 mei 2021 een vooraf opgenomen concert met zijn fantastische band  The Gates of Eden met een eigenzinnige selectie uit Bobs oeuvre. Het spelplezier spatte van het scherm en de virtuele aanwezigen prezen de verrassende arrangementen en de zeer bezielde performance. Die sessie deed verlangen naar meer!

 

Het was een echte jongensdroom van Carlens om met het oeuvre van grootmeester Bob Dylan te touren. Na de uitverkochte première in de Antwerpse De Roma, volgde er een fel gesmaakte tournee met The Gates of Eden doorheen België en Nederland. Het dubbelalbum brengt het beste samen van de live stream uit 2021 en live shows uit 2022 in Utrecht, Breda en Antwerpen.  Vanaf 1 maart start een nieuwe tour doorheen Vlaanderen.

 

Stef Kamil Carlens over Dylan, de songs en The Gates of Eden:
“Ik heb de albums ‘Desire’ en ‘Blood On The Tracks’ van Bob Dylan zo intens beleefd, dat het soms lijkt alsof de verhalen er op m’n eigen herinneringen zijn. De scènes van ‘Isis’, een wonderlijke song waarin de zoektocht naar een graftombe vol goud en diamanten uitmondt in een thuiskomst met lege handen maar met een hart vol liefde en verlangen dat beantwoord wordt door die mystieke vrouw in het huis op de weide vlakbij een beekje. Het beluisteren ervan doet je reizen. De tekst is verhalend en makkelijk te volgen, maar behoudt nét genoeg mysterie, zodat wat niet onthuld wordt de beleving nog intenser maakt; komt dit uit een andere dimensie, uit een andere tijd?

 

“Ik hou ervan deze songs te zingen. Ze zijn zo goed geschreven. Zinnen komen vol en rijp uit zijn pen. Ze zijn zintuiglijk, je voelt ze en je ziet ze. Maar ze hebben ook die krachtige muzikale kadans, waardoor ze zich zo mooi op de melodie laten draperen.”

“Zingen en schrijven is een oneindig leerproces. Elke levensfase heeft z’n eigenheden. Het zelf tot leven brengen van deze verzameling songs is een uitnodiging om het werk van de grootmeester wat langer en dieper te bekijken. Het doet me denken aan hoe tijdens de opleiding beeldende kunsten onze waarneming aangescherpt werd door het tekenen van gipsen afgietsels van Griekse en Romeinse beelden uit de oudheid.  Je tracht de vormen zo accuraat mogelijk op papier te krijgen, maar vervat in de lijnvoering of de arceringen zit ook iets van jezelf, van wie je bent.”

 

“Ik word begeleid door een groep fantastische muzikanten, de meeste gepokt en gemazeld in tal van muzikale avonturen. Samen trachten we deze songs een nieuwe, eigen vorm te geven. Dit gebeurt op organische wijze: als met negen wortels verankert het lied zich langzaam maar zeker en kan het groeien en bloeien. Er is meestal geen afgelijnd plan, het talent van elk van deze spelers leidt als vanzelf naar de uiteindelijke versie.”

“Ik heb er voor gekozen om, op een aantal uitzonderingen na, wat onbekendere songs van Dylan te kiezen. Zijn universum is zo uitgebreid en de parels liggen er voor het oprapen, het zou zonde zijn ons te beperken tot wat het publiek al kent. We brachten onze interpretaties van Dylan songs de eerste keer op Theater Aan Zee in 2006 en in de jaren daarna sporadisch hier en daar. In maart 2023 spelen we 10 shows in België.”

25 februari 2023
In dit bericht:
Translate »