Het duo Jessica Davies en Katherine Blamire komen uit het Britse Chichester. Ze leerden elkaar kennen op school en kenden de liefde voor muziek. Sindsdien is het duo op de planken te vinden en in 2009 verscheen het debuut album. Ze werden uitgenodigd door Jack White om hun album op zijn The Third Man label te releasen en kwamen via die route op het Full Time Hobby label terecht.

Het nieuwe album Darkness Brings The Wonders Home heeft een heel andere vibe dan de voorgangers. “Inmiddels is het alweer 4 jaar geleden dat ons laatste album uitkwam. Het voelt niet zo lang hoor. Voordien zaten we in een flow om de songs te schrijven en die uit te brengen. Nu heeft het gewoon wat langer geduurd. We leven ons leven en dan gaat de tijd wel eens sneller.’ De dames zetten hun handtekening alvast op het nieuwe album. ‘Ja, we zijn gestrikt om dit te doen, man wat een werk, maar we zijn er mee akkoord gegaan hahaha.”

Het nieuwe album voelt goed hoor. Het voelt wel als een soort van mini comeback omdat we nu de kans hebben gekregen om te ontwikkelen wat we eigenlijk willen zeggen en de muziek er omheen te componeren. Het is een zeer gewaardeerde mogelijkheid om het nu te mogen op te nemen en nu dit uit te kunnen brengen onder eigen beheer. Het is wel een soort van vrijheid maar er is ook een soort van basis voor de productie nodig.”

Van de folk en country sound is het nu een meer pop en vleugje rock in de songs te bespeuren. “Dank je! Er zijn mensen die denken dat we nu de folk volledig hebben afgezworen, maar we willen graag wat meer gitaar en rock in de songs brengen. we probeerden dit al enkele albums te realiseren en het is net alsof het nu is gelukt!”

“We wilden graag terug in de essentie van samen songs te maken en met Phil Ek is het gelukt om te krijgen wat we eigen willen hebben. Het is nu 2 gitaren bas en drums en we hebben zelf alles ingespeeld behalve de drums. Dus gaan we weer met 4 man op pad.”  De Amerikaanse producer is vooral bekend van de Fleet Foxes, Mudhoney, Band of Horses en Father John Misty.
“Hij heeft ons in de goede richting gestuurd. Je hebt alle elementen wat je nodig hebt en zijn blij met het album.”
“Toen we het album opnamen waren we alleen in Seattle en het was nogal spannend voor ons omdat het alweer een tijd geleden is dat we gingen opnemen. Onze onzekerheid was groot hoor. We zijn er een poosje tussenuit geweest en dan kom je de studio in en vraag je je af of het nog allemaal lukt. Dan slaat de twijfel ook toe en dat linkt ook een beetje aan de titel en de songs.

“Het is ook een tijd waar veel in gebeurd, al is het niet een protest album. Het is niet zo dat we willen prediken. Maar een album waarin we vertellen wat er om ons heen gebeurd. Het is wat iedereen wellicht herkent. De titel Darkness Brings The Wonders Home refereert hieraan. Je moet wat hope hebben in dat het allemaal goed komt en dat is ook de inspiratie voor dit album. Juist ook nu we in de Brexit zitten maar ook de moderne technologie en wat voorinvloed dat heeft op ons. Het voelt alsof je soms geen connectie meer hebt tussen de echte mensen. Soort van real life conversaties. De mensen verliezen zo hun voice of being maar het versnippert in de verdeeldheid van alles. Dit album gaat vooral over het feit van  op elkaar aansluiten en afstoten.”

We hopen dat we weer in Nederland gaan spelen, het is al een poosje geleden en we hebben goede herinneringen aan Nederland.

22 oktober 2020
In dit bericht:
Translate »