Kondigt nieuw album aan; everything is alive

uit op 1 september, 2023, via Dead Oceans

 

Delen nieuwe single “kisses

 

Allereerste optreden op Glastonbury ooit, dit weekend!

Slowdive kondigt hun nieuwe album aan, everything is alive, verschijnt op 1 september op Dead Oceans, presenteert de video voor eerste single, “kisses“. Zes jaar na de monumentale terugkeer van de groep en het titelloze album, leeft alles weer in Slowdive – vocalisten en gitaristen Rachel Goswell en Neil Halstead, gitarist Christian Savill, bassist Nick Chaplin en drummer Simon Scott – die steeds meer contouren vinden van hun meeslepende, elementaire geluid. “Kisses” arriveert als het zekerste popmoment van Slowdive tot nu toe, ingesteld op Naples-by-night via de door Noel Paul geregisseerde video.

De aankondiging komt voorafgaand aan het allereerste Glastonbury-optreden van de band dit weekend, op de Woodsies Stage op zondag 25 juni.

Over de “kisses”-video, een dromerig portret van een Napolitaanse tiener die ritten geeft aan iedereen die hij kent, zegt Paul: “Als deze video emotie oproept, is dat grotendeels te danken aan onze uitstekende cast. In het bijzonder Charlie en Claudia, twee moedige en mooie zielen die zich in hun rollen stortten en een toon zetten van onbevreesde kwetsbaarheid.

 Het vijfde album van shoegaze-reuzen Slowdive bevat de dualiteit van een vertrouwde interne taal vermengd met de verrukking van een nieuw begin. ‘everything is alive‘ is transporterend, zoekend en gloeiend, het werk van een klassieke band die zijn onmiskenbare stem naar de toekomst blijft werpen.

Vanwege hun diepe geschiedenis is er een voelbare familiale energie in Slowdive in 2023. ‘everything is alive‘ is opgedragen aan de moeder van Goswell en de vader van Scott, die beiden stierven in 2020. “Er waren enkele ingrijpende veranderingen voor sommigen van ons persoonlijk“, zegt Goswell. Die kruispunten worden weerspiegeld in de veelgelaagde emotionele tenor van de muziek van Slowdive; ‘everything is alive‘ is zwaar van ervaring, maar elke noot is evenwichtig, wijs en noodzakelijkerwijs gericht op hoop. De unieke alchemie belichaamt op subtiele wijze zowel verdriet als dankbaarheid, geaardheid en verheffing. Nadenkend over de eerste single “kisses”, zei Halstead, “Het zou niet goed voelen om nu een heel donkere plaat te maken. Het album is emotioneel behoorlijk eclectisch, maar het voelt hoopvol.

De nieuwe plaat begon met Halstead in de rol van schrijver en producer, die thuis aan demo’s werkte. Halstead experimenteerde met modulaire synths en bedacht oorspronkelijk dat ‘everything is alive‘ als een “meer minimal elektronische plaat“. De collectieve besluitvorming van Slowdive trok de groep uiteindelijk terug naar hun kenmerkende, met galm doordrenkte gitaren, maar dat eerste concept sijpelde door in de composities. “Als band, als we er allemaal blij mee zijn, is dat meestal het sterkere materiaal. We zijn altijd uit iets andere richtingen gekomen, en de beste dingen zijn waar we elkaar allemaal in het midden ontmoeten. zegt Halstead. “Slowdive is eigenlijk de som der delen“, voegt Goswell toe. “Er gebeurt iets onmeetbaars als we met z’n vijven samenkomen in een kamer.

Een meerjarig opnameproces begon in de herfst van 2020 in Courtyard Studio, waar ze historisch hebben opgenomen, en verhuisde vervolgens naar Oxfordshire en de Wolds of Lincolnshire in en terug naar Neil’s eigen studio in Cornwall. Begin 2022 schakelde de band Shawn Everett (The War On Drugs, Alvvays, SZA) in om zes van de acht nummers van de plaat te mixen.

everything is alive, is precies wat de titel suggereert: een verkenning van de glinsterende aard van het leven en de universele raakpunten daarin. Met psychedelische soundscapes, pulserende elektronische elementen uit de jaren 80 en door John Cale geïnspireerde reizen, belandt het album meteen als iets gemaakt voor de toekomst; welke cijfers, aangezien hun fanbase in de loop van de tijd steeds jonger is geworden en hun invloed op vooruitstrevende muzikale artiesten blijft zegevieren. Voor een genre dat vaak wordt beschouwd als verdeeldheid zaaiend en vaak introspectie rechtvaardigt, toont Slowdive hier hun vak als de meesters ervan door het naar buiten te duwen, voorbij het enkelvoud; het eindresultaat is een plaat die even emotioneel en louterend als optimistisch aanvoelt.

 

20 juni 2023
In dit bericht:
Translate »