Afgelopen week was de superband van Noorwegen Silver Lining in Nederland. Het publiek heeft met volle zalen genoten van de songs en samenzang van Stine Andreassen, Live Miranda Solberg, Halvor Falck Johansen, Bjørnar Ekse Brandseth

De samenzang uit Noorwegen wordt tegenwoordig Nordicana genoemd en krijgt een plekje in de benaming van de muziekstijlen. “Hahaha ja gek he? We spelen gewoon Americana hoor. Met onze vriendengroep in Oslo, waar ook onze vrienden van Darling West bij horen, zingen we veel. We gaan veel uit en hebben het geluk om albums te mogen maken.”  Er komen zoveel bands uit Noorwegen die samen zingen en dat maakt dat iemand de Nordicana sound heeft geïntroduceerd hahaha”

Stine Andreassen is mede-oprichter van de band Silver Lining en speelt normaliter als frontvrouw in The Northern Belle. “Ja het is hier mooi en ook donker buiten. Het doet me denken aan de plek waar ik vandaan kom. Het is in noord Noorwegen en daar is het ook altijd even donker. Al kennen we ook het Noorderlicht en de Noorderzon. Met deze kleine dorpen (Amen) doet me dat denken aan thuis.”

Alles is een soort van familie sfeertje hoor. Die With Your Boots On is ons label dat gerund wordt door mijn vriend. Het is bijzonder dat het zo mooi gaat. Voor The Northern Belle gaan we in januari een pre productie doen voor het nieuwe album. We werken nog aan een nieuwe EP voordat we tot een volledig album komt.

“Je schrijft de songs en voordat je in een studio staat… Joh, het duurt soms een jaar voordat je een album uitkomt. Zo ging het ook dit keer. We hebben het album opgenomen in maart en het laatste stukje in juni. En het album het nieuwe Northern Belle album komt uit op 8 maart. “

“Het  album Go Out Nowhere van Silver Lining is al een oud album uit 2022. Je wil dan graag gaan toeren. Dit hebben we in Scandinavië gedaan en toen kwam de vraag vanuit hier om eens te komen spelen. Dat heeft deze toer gebracht en daar zijn we dankbaar voor. Want nu is het mooi om het opnieuw te spelen. Juist omdat het levendiger wordt en wij er meer lol in hebben.”

“Het is begonnen als een concept album. Ik heb dit album geschreven gedurende covid pandemie. Mijn grootmoeder heeft me alle liefdesbrieven van mijn grootvader gegeven. Hij is nu 30 jaar geleden overleden en hij was op de vaart. Zijn baan als kustwacht bracht ook mee dat hij weinig thuis was. En voordat hij bij de kustwacht werkte, zat hij op de vaart en reisde de hele wereld rond.
Als machinist was hij dan ook veel weg.”

“Het album heet Bats in the Attic, dat is omdat ik denk….  Euh toen ik zwanger raakte namen de hormonen het van mij over denk ik, hahaha. Ik had het idee dat ik gek werd. Het verhaal van Bats in the Attic verteld het verhaal van de gekke vrouw op zolder. Het is ook omdat mijn grootmoeder alle brieven op zolder verstopt had. Het maakte dat we beiden van het padje waren denk ik hahaha. Het had ook een intense manier dat emoties het van je overnemen. “

“Een song dat veel voor me betekend en wat ik erg leuk vind om te spelen is een song voor mijn grootouders, ” vertelt ze met een grote lach. Omdat mijn grootmoeder naar Middlesborough ging en bleef daar 8 weken. Hier blijft ze bij mijn grootvader en in de brieven staan zoveel mooie dingen uit die tijd. Dat maakte me ook nieuwsgierig en naar aanleiding van die verhalen heb tot laat in de nacht met mijn grootmoeder gekletst. Over alles wat ze deden en hoe het toen ging. We hebben een dubbele gitaarsolo dat doet denken aan de Allman Brothers vibe en de vintage 70 sound. Met een twaalf- snarige gitaar wordt het erg gezellig! Dit nummer heet ‘Merchant Navy Hotel’. Dit nummer is inmiddels al uitgebracht, Net als ‘Astral Plane’ en het kerstnummer ‘Silver Bows & Bells’”  Hahaha

Het album van Silver Lining is inmiddels alweer twee jaar geleden geschreven en Live is de main vocalist en is al bezig met haar nieuwe Louien album dat begin volgend jaar uitkomt. Silver Lining is altijd aan het spelen. We kennen elkaar natuurlijk van verschillende bandjes en in 2015 hadden we in een club in Oslo the Sunday Classics. Hierbij pak je een album of artiest en dat speel je volledig album. Ik stelde een Gillian Welch album Soul Journey voor maar niemand wilde met me meedoen. Ik stelde voor om het met the Northern Belle te doen. Helaas en alleen Bjorn wilde en ik vroeg Halvor en Live om mee te doen. En ik heb nog nooit zo iets moois gehoord. De zangpartijen paste en het was een bijzonder voor ons. Het was de start om samen te schrijven en kijken wat er fits en sticks.”

“ Ik denk dat we meer met elkaar gewerkt hebben aan de songs.  Het verschil tussen de eerste albums en deze Go Out Nowhere is dat wanneer we een song hadden dat we dit in de groep gooien om te kijken of het ook past. Dat iedereen er een vorm aan kon geven. Natuurlijk maakt het harmonie en nu hebben meer drums en bas in de songs.  De eerste was meer folk. Het was de volgende stap, al zijn niet alle songs met drums en bas hoor. Met de producer kwamen we tot een mooie mix wat ook bij ons past. “

“We schrijven altijd songs en zo gaat het eigenlijk dus ja we schrijven zeker voor een nieuw album. Maar we schrijven voor ons zelf en kijken waar het nummer het beste past. Dat maakt het ook bijzonder om te kijken waar het naar toe gaat. Dus ja, soms komt het hier bij Silver Lining terecht en soms in The Northern Belle en ik denk dat het ook voor Louien geldt.”

” Komende tijd gaan we toeren met een kerstconcert. Dat doen we met The Northern Belle en Silver Lining. Het start wanneer we terug komen en dan gaan we 9 shows geven . We spelen dan kerstsongs en doen we enkele covers. Dat gaan we doen met Ole Kirkeng die ook op het label staat.
Daarna gaan we de aandacht geven aan The Northern Belle en Louien. Hopelijk komen we dan weer terug in Nederland! Zou fijn zijn!”

Silver Lining in de Amer te Amen

27 november 2023
In dit bericht:
Translate »