Vandaag zijn de nominaties voor de Latin GRAMMYs bekendgemaakt. Onder deze nominaties bevindt zich het album “Saudade Color of Love” van de Rotterdams-Portugese zangeres Maria Mendes, dat zij in 2022 opnam met het Metropole Orkest en John Beasley tijdens een concert in het Muziekgebouw aan het IJ, Amsterdam.

Van haar geboorteland Portugal tot haar huidige thuis in Nederland, heeft de Edison, Grammy- en Latin Grammy Award genomineerde zangeres en componiste Maria Mendes door een wijde wereld van muzikale expressie en brede invloeden gereisd. Geprezen door het tijdschrift DownBeat als “een jazzzangeres van de hoogste orde [wiens] evenwicht net zo indrukwekkend is als haar kracht”, werd Mendes’ lof gezongen door legendarische figuren als Quincy Jones en Hermeto Pascoal. Met de zegen van Wayne Shorter, bracht Mendes zijn hedendaagse jazzstuk “Gaia” in première in Duitsland, samen met de Bielefeld Philharmonieker, saxofonist Magnus Lindgren en pianist John Beasley. Mendes’ nummer “Inverso,” met Anat Cohen als gast, was te horen op de soundtrack van de met een International Emmy bekroonde Portugese soapserie Ouro Verde.

Mendes heeft publiek over de hele wereld weten te bekoren, zowel met haar eigen band als met het Metropole Orkest, met optredens in gerenommeerde locaties zoals het Concertgebouw in Amsterdam, De Doelen, Tivoli Vredenburg, en op de North Sea en Montreux Jazz Festivals. Ze had de eer om als eerste Portugees-Nederlandse artiest op te treden in het iconische Blue Note Jazz Club in New York City, en was tevens de eerste vrouwelijke Portugese artiest die een Grammy-nominatie ontving.

Saudade, Color of Love (uitgebracht in oktober 2022), is haar vierde album en haar eerste live album. Op de plaat verkent de zangeres de combinatie van Jazz met de Fado-wereld door betoverende muzikale arrangementen van fado’s en traditionele Portugese muziek zoals “Quando Eu Era Pequenina” en “Verdes Anos” van Carlos Paredes. Het album bevat ook een verrassende bijdrage van de geprezen Braziliaanse componist Hermeto Pascoal, die een nummer aan de vocaliste heeft opgedragen – zijn Braziliaanse versie van een Fado.

Alle nummers op het album werden gearrangeerd door John Beasley en Maria Mendes (en georkestreerd door Beasley). De zangeres neemt een nominatie in ontvangst in de categorie: Best Arrangement. Eerder ontving Mendes al GRAMMY en Latin Grammy nominaties voor haar album Close to Me.

Maria Mendes over de nominatie:
“Het zingen van mijn eigen nummers en mijn zorgvuldig samengestelde selectie van fado’s live op het podium met het Metropole Orkest en mijn band is als het beginnen aan een magische reis naar de sterren. En met deze nominatie voor een Latin Grammy wordt onze gezamenlijke vlucht werkelijkheid.

Wat geweldig om te zien dat mijn werk als arrangeur wordt erkend door de leden van de Latin Recording Academy over de hele wereld. Deze vreugde en eer deel ik met de arrangeur/pianist/producer John Beasley, omdat we opnieuw samenwerken aan de arrangementen voor het Metropole Orkest, zoals te horen op mijn nieuwste album Saudade, Color of Love. Het is een inspiratie om in deze categorie naast medecomponisten en collega’s te staan die ik zo bewonder” 

Metropole Orkest
Denk je aan een orkest, dan denk je aan klassiek. Maar dat speelt het Metropole Orkest (MO) niet. Wel jazz, pop, soul, funk, cabaret, musicals, filmmuziek en wereldmuziek. Van nu en van langer geleden. Metropole Orkest deelde het podium met grootheden als Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie, Pat Metheny, Brian Eno, Herbie Hancock, The Basement Jaxx en Bono. Het orkest speelt ook met hedendaagse talenten als Caro Emerald, Kovacs, Robert Glasper, Within Temptation, Woodkid, Snarky Puppy, The Opposites en Gregory Porter. Samen met de drie vaste dirigenten Jules Buckley, Vince Mendoza en Miho Hazama zoekt het MO de randen op van de hedendaagse symfonische pop en jazz.

John Beasley
John Beasley, een veelzijdige pianist en componist, is bekroond met een GRAMMY® en genomineerd voor een Emmy Award. Hij heeft opgetreden met muzieklegendes als Miles Davis, Freddie Hubbard en Chaka Khan. Beasley’s recente releases, MONK’estra Vol. 1 en Vol. 2, ontvingen vier GRAMMY-nominaties binnen 13 maanden na hun release. Hij leidt ook de muzikale regie voor de wereldwijde concerten van International Jazz Day in samenwerking met Herbie Hancock. Beasley is een veelgevraagde componist voor films, waaronder James Bond Spectre en Skyfall.

Jazzwise (UK) “A remarkable live recording (…) Saudade, Colour of Love represents a stunning achievement“

Downbeat (US) “A jazz singer of the highest order. The lush symphonic sound sparks when it meets the interplay of Mendes’s brilliant quartet and the singer’s fervent vocals”

19 september 2023
In dit bericht:
Translate »