he word is out. Roos Rebergen laat vandaag haar nieuwe project met SunSunSun Orchestra op de wereld los. Op de eerste single van Roos Rebergen & SunSunSun Orchestra ‘Hoe je leven moet‘ krijgt een vertrouwd Roosbeef-nummer een nieuwe dimensie door  de snaarinstrumenten van het Vlaamse strijkkwintet.

Roos Rebergen & SunSunSun Orchestra live aan het werk zien? Check de speeldata dit najaar in België en Nederland hier (zang Roos Rebergen / viool Jeroen Baert & Yumika Lecluyze / altviool Karel Coninx / cello Seraphine Stragier / contrabas Tim Vandenbergh / rhodes en juno Antoon Offeciers.

Hoe je leven moet - art.jpg

Winter 2023. Roos Rebergen heeft net een tweede kind gekregen als ze met haar band Roosbeef op tour gaat om hun vijfde album ‘Zomer in Nederland’ voor te stellen.

Vlak voor de tour wordt echter duidelijk dat Tom Pintens, één van de kernleden, te ziek is om nog mee te kunnen gaan. Roos wil hem niet vervangen, dus ze besluiten alle arrangementen te herdenken naar een kleinere bezetting. Voor als hij weer beter wordt. Dan kan hij weer mee.

Tijdens de tour beseft Roos hoe enorm ze van spelen houdt, hoe muziek voor haar een ontsnapping is uit de realiteit. Hoe ze – wanneer ze speelt – alles vergeet wat ze liever niet wil weten.

Die winter vormt voor Roos een spagaat tussen intens gelukkige momenten, en de realiteit die alsmaar dichterbij komt. Tom gaat achteruit en Roos, wiens leven altijd heeft samengehangen met haar band Roosbeef, heeft geen idee hoe ze zich straks zal moeten verhouden tot een leven zonder Tom. Wie is zij? Wie is Roosbeef?

Op een mooie lentedag neemt ze Tom mee naar buiten voor een wandeling. Hij straalt die dag in zijn rolstoel en Roos schaamt zich over de vragen waar ze mee worstelt. Ze schaamt zich dat ze niet enkel over hem heeft nagedacht, maar ook over zichzelf en wat zij dan zou moeten zonder hem?

Nadat ze zijn aangekomen bij een café, besluit ze haar schaamte voor lief te nemen en beginnen ze te praten over het leven en hoe dat er dan uit moet zien. “Waarom zet je je toch zo vast,” vraagt Tom. “Dingen hoeven elkaar niet uit te sluiten. Ze kunnen naast elkaar bestaan. Begin eens met zoeken waar je nu, op dit moment, zin in hebt.”

 

Niet veel later belt Roos met Tim Vandenbergh, de bezieler van SunSunSun Orchestra. Misschien moeten ze samen eens een plaat maken. Gewoon, omdat Roos daar zin in heeft. En zo geschiedde. Samen gingen Roos en Tim door het oeuvre van Roosbeef en selecteerden ze nummers die zich goed lenen voor strijkers en stem. Nummers waar Tim zich in zou kunnen uitleven.
Het resultaat? Stuk voor stuk unieke, nieuwe arrangementen. De eerste single van Roos en SunSunSun Orchestra, ‘Hoe je leven moet’, verschijnt op 25 april 2024. In het najaar van 2024 verschijnt het album van Roos Rebergen & SunSunSun Orchestra. Met de composities op deze plaat zullen ze een reeks shows verzorgen in België en Nederland, tussen november 2024 en februari 2025.

SunSunSun Orchestra is het strijkensemble met Tim Vandenbergh die naast concerten en studiowerk (voor onder meer Tamino, John Cale, Einstürzende Neubauten, Het Zesde Metaal) betoverende stukken brengt die zich bewegen tussen klassiek en experimenteel. Door een jarenlange samenwerking ontwikkelde dit kwintet haar eigen geluid met focus op klankkleur, groove en ritmiek. Tim Vandenbergh schreef compleet nieuwe arrangementen voor het oeuvre van Roosbeef. De nummers die hij koos, leenden zich het best voor strijkers.

Roos Rebergen is bekend van de band Roosbeef. Ze bracht met deze band vijf succesvolle studioalbums uit en treedt al meer dan tien jaar op in België en Nederland. Daarnaast werkte ze samen met Torre Florim van De Staat als De Speeldoos, en schreef ze de dichtbundel ‘Ik ben al elf jaar geen zestien meer’.

Roos & SSS Orchestra tour.png
28 april 2024
In dit bericht:
Translate »