Hoewel hij in het dagelijks leven in de vredige Nederlandse bossen verblijft, heeft songwriter Roofman een thuis weg van huis gevonden in de bruisende Duitse stad Hamburg – de thuisbasis van de Clouds Hill-studio’s, waar veel van zijn liedjes tot bloei komen. Op de nieuwe single ‘hamburg to hell’ verwoordt hij het dubbele gevoel dat hij krijgt als hij naar huis vertrekt.

 

Roofman over de single: “De tekst is vrij recht voor zijn raap. Ik hou van muziek maken en in Hamburg krijg ik de kans om dat te doen, terwijl ik ook tijdens elk bezoek nieuwe vrienden maak. Het is echt een van mijn favoriete steden geworden, dus ik voel me altijd een beetje sentimenteel als ik wegga.”

Het is geen vreemde ontwikkeling, aangezien er al twee Roofman-albums en twee videoclips zijn opgenomen in de Duitse stad op ongeveer 5 uur rijden van Roofman’s thuisbasis, naast dat hij er het afgelopen jaar meerdere shows heeft gespeeld. ‘8 songs from the bathroom’, opgenomen in de verrassend goed klinkende badkamer van de Clouds Hill-studio’s, verschijnt op 22 maart.

Over Roofman
Weemoedige folksongs, die altijd een zekere indiefragiliteit hebben. Thijs van der Meulen alias Roofman heeft het bijzondere vermogen om mensen naar hem te laten luisteren. Zijn melancholische liedjes, die hij soms afbreekt met humoristische aankondigingen, hebben indrukwekkende melodieën en zijn in de beste zin van het woord intens. ‘De vreugde van verdriet’, zoals hij het noemt, lijkt mensen te raken.

“Het schrijven van de liedjes heeft iets spiritueels voor mij”, zegt Thijs, verwijzend naar het feit dat de melodieën vrijwel altijd vanzelf komen. Zijn teksten gaan over het dagelijks leven, vermengd met de grotere dilemma’s waarmee een man van begin dertig te maken krijgt. Hij zwelgt overigens niet in zelfmedelijden, maar heeft de sterke wil om van melancholie iets creatiefs te maken. “Ik hou van de warme pijn, het mooie verdriet”, zegt hij. In rust, daar ligt de kracht.

De afgelopen jaren deelde hij het podium met o.a. Walter Martin (The Walkmen), Noah Guthrie, J.E. Sunde, Cari Cari, Eric Steckel en Matt Perriment en speelde shows in Engeland, Duitsland, Frankrijk, Hongarije en Spanje naast zijn thuisland Nederland. Roofmans debuutalbum ‘Still The Mess I Was’ – opgenomen in de gerenommeerde analoge Clouds Hill recording studios in Hamburg – verscheen in februari 2023, gevold door ‘ATL EP’ – opgenomen in de studio van gitarist Rhett Shull in Atlanta – in oktober 2023. Na een reeks singles, waarvan ‘a new year’s resulotion’ extra momentum genereerde door plaatsing in de wereldwijde New Music Friday op Spotify, verschijnt op 22 maart het nieuwe album ‘8 songs from the bathroom’.

 

10 februari 2024
In dit bericht:
Translate »