Robin Trower keert terug met een verbluffend nieuw album ‘Joyful Sky’

samen met powerhouse-vocalist Sari Schorr. Het album wordt op 27 oktober uitgebracht op Provogue/Mascot Label Group.
Pre-order het album hier: https://lnk.to/robintrower

Altijd ontvankelijk voor zangers die zijn emotionele gitaarslag kunnen versterken, hoorde de 78-jarige een iets in de rokerige kracht van de veelgeprezen New Yorker Sari Schorr die hem ertoe aanzette om zijn songs om haar heen af ​​te breken en opnieuw op te bouwen.

“Ik heb in de loop der jaren met een aantal geweldige vocalisten gewerkt, maar Sari is dynamite, gewoon een absolute knock-out”, zegt Trower. “Dit album daagde mij uit om in andere toonsoorten te schrijven en liedjes specifiek voor haar stem arrangeren. Ik ging deze keer meer de R&B-kant op, omdat ik wist dat ze geweldig zou klinken bij die sound. Maar de blues ondersteunt nog steeds alles wat ik doe – en er zijn zeker elementen uit mijn jaren ’70-tijd terug te horen op dit nieuwe album.

“Burn gaat over iemand die zijn partner probeert te kalmeren”, zegt hij over de smeulende opener, die de stuwende en Bond-achtige groove van I’ll Be Moving On opzet. “Die brengt me precies waar ik thuishoor”, zegt de gitarist. “Het is soulvol en heeft een gewelidge vibe.”

Zes decennia lang was de carrière van Robin Trower een daad van stille rebellie.

Spoel het achtergrondverhaal van de Britse gitarist terug en je zult een artiest vinden die altijd de dobbelstenen heeft gegooid in plaats van de weg van de minste weerstand te kiezen. Begin jaren ’70 kondigde Trower zijn onbevreesde streak aan door de veiligheid van Procol Harum te verlaten voor een solocarrière waarmee hij met ‘Bridge Of Sighs’ de stadions van Noord-Amerika vulde. Sindsdien is hij overgegaan van zijn eigen projecten naar samenwerkingen met iedereen, van Jack Bruce tot de supergroep United State Of Mind naast Maxi Priest en Livingstone Brown. Snel vooruit naar 2023 en het nieuwe studio-album van Trower, Joyful Sky, vertegenwoordigt een rechtvaardiging voor zijn nieuwste flits van artistiek instinct.

Hoewel de titel van het ‘No More Worlds To Conquer’-album van vorig jaar zou kunnen worden geïnterpreteerd als een gecodeerd afscheid, verzekert Trower fans dat hij inspiratie genoeg heeft en niet van plan is om te ontspannen. “Het opnemen van nieuwe muziek geeft nu zelfs nog meer voldoening. Ik speel graag gitaar. Ik hou ervan om liedjes te schrijven. Dat is wat me aan het stuiteren houdt. Ik heb al deze liedjes, dus ik wil ze uitwerken en uitbrengen voor het geval mijn gezondheid het begeeft.

 Credit: Rob Blackham

Zoals de gitarist ons eraan herinnert, was het het opvallende nummer van No More Worlds To Conquer dat het vervolg op Joyful Sky vormde. “Het album met Sari begon toen Alan Robinson van Manhaton Records – die ons allebei beheert – vroeg of ik iets voor haar wilde schrijven. Het eerste wat ik tegen hem zei was dat ik haar graag I Will Always Be Your Shelter zou horen zingen. Het is een heel speciaal liedje voor mij. Ik heb het helemaal voor haar moeten herschikken. Maar ik wist dat ze geweldig zou zijn op dat nummer en ondertussen, aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, op haar vasteland van Brooklyn, herinnert Schorr zich nog steeds de opwinding van het aannemen van Robinsons telefoontje. “Hij zei me erover na te denken, maar voordat hij klaar was met de zin, had ik me al aan het project gecommitteerd”, weerspiegelt de charismatische zangeres wiens album Never Say Never uit 2018 werd geprezen door Classic Rock Magazine.

“Ik was al fan van Robin, absoluut”, vervolgt Schorr. “Je wilt het woord ‘genie’ niet nonchalant gebruiken, maar ik geloof dat hij een genie is. De manier waarop hij muziek voelt en hoort is zo acuut dat het lijkt alsof hij bovenmenselijke krachten heeft. Ik had zoveel vertrouwen in zijn visie. Je grijpt gewoon vast en houdt je stevig vast.

Het paar ruilde demo’s online heen en weer, maar begin 2023 baande Schorr zich een weg naar Studio 91 in Newbury, waar Trower zijn soloalbums al meer dan tien jaar opneemt. En terwijl de New Yorker toegeeft dat ze eerst zenuwachtig was in de aanwezigheid van deze architect van de Britse blues, kwam ze snel in de groove met het materiaal dat op maat gemaakt aanvoelde.

Naarmate het album verder gaat, begint Joyful Sky tegen de verwachting in met de soulvolle ode aan zelfredzaamheid op Change It, de dramatische gitaareffecten van het titelnummer en de zeven minuten durende overgang van The Circle Is Complete van een stuwende rocker naar het soort treurige uitgebreide outro-solo waarop Trower onaantastbaar is.

Een letterlijk levenlang sinds hij voor het eerst het Britse bluescircuit betrad als een jonge gitaris, vertoont die legendarische Trower-kracht geen tekenen van een burn-out. In feite is de acceleratie van de iconische gitarist in de late periode iets om te bewonderen, waarbij hij nieuwe fans aantrekt naast de hardcore fans die al zijn bewegingen hebben gevolgd. “Ik denk dat deze plaat toegankelijker is dan de dingen die ik de afgelopen jaren heb gedaan en ik heb het gevoel dat het meer mensen zal bereiken”, zegt Trower over Joyful Sky. “Om het op mijn leeftijd nog steeds te doen en nog steeds mooie dingen te maken – ik waardeer echt wat een zegen dat is.”

18 augustus 2023
In dit bericht:
Translate »