Jaime Royal (Robbie) Robertson, oorspronkelijk Jaime Robert Klegerman (Toronto, 5 juli 1943 – Los Angeles. 9 augustus 2023) was een was een Canadese gitarist zanger van The Band. The Band werd de begeleidingsband van Bob Dylan in de jaren 60. Later maakt hij  van verschillende soundtracks van Martin Scorsese-films.

Robertson stierf woensdag in Los Angeles op 80-jarige leeftijd, heeft zijn management gemeld aan Amerikaanse media.

Robertson begon zijn carrière op jonge leeftijd door zich eind jaren vijftig aan te sluiten bij de begeleidingsband van rockabillyzanger Ronnie Hawkins. The Band ontstond midden jaren zestig in eerste instantie als begeleidingsband van Bob Dylan.

Later groeide de groep uit tot een veel gewaardeerde band met klassiekers als The Night They Drove Old Dixie Down en The Weight. De laatste is al sinds het begin een vaste waarde in de NPO Radio 2 Top 2000. In 1976 nam The Band afscheid met The Last Waltz, een groots afscheidsconcert waar een album en een film van werd gemaakt. Tijdens de show waren er vele gastoptredens van beroemdheden. De film werd geregisseerd door Martin Scorsese.

In 1987 kwam Robertsons eerste solo-album uit, getiteld Robbie Robertson (met medewerking vanU2 en eter Gabriel), in 1990 gevolgd door Storyville. Hoewel hij bij The Band zelden solo’s zong, is zijn hese stemgeluid op alle nummers te horen. Beide succesvolle albums, waaraan ook Rick Danko en Garth Hudson bijdragen leverden, vormen min of meer een (sterk gepolijste en minder warme – volgens sommigen ‘gelikte’ en ‘kille’) vervulling van de ambities die hij ooit met The Band had nagestreefd. Fallen Angel en Somewhere Down That Crazy River werden hits voor de man.

Robertson werkte na het einde van The Band vaker met Scorsese. Voor verschillende films, zoals Gangs of New York, The Wolf of Wall Street en The Irishman, maakte hij de soundtrack. Killers of the Flower Moon, die eerder dit jaar uitkwam, was Robertsons laatste film.

Bron Anp & Wiki

9 augustus 2023
In dit bericht:
Translate »