We kennen de Ierse rockband U2 als een iconische band. Met zanger Bono als profeet die de wereld beter wil maken, een gitarist die graag de muziek wil laten spreken, een gevoelige bassist die de band bij elkaar houdt en een zieke drummer Larry Mullen die vervangen wordt door ‘onze’ Krezip drummer Bram van den Berg. 

De afgelopen jaren verschenen er albums van U2 die niet het gevoel van de gewenste iconische band terugbracht. De songs van het album werden zelfs afgekeurd door het label waardoor er nieuwe opnames van werden gemaakt. Een tour rondom het jubileum van  hun Joshua Tree album verhulde de albums die het minder goed doen en de stadions vulden zich weer.

Of dat altijd terecht is, is moeilijk te zeggen. Vaak zijn de niet succesvolle albums op langer termijn de betere albums, omdat deze album meer draaiuren nodig hebben om het allemaal te laten vallen. 

U2 wist met hun best of.. serie ook oude songs in een nieuw jasje te brengen. Met het album Surrender krijgen we een album vol good old songs in een ander jasje. Een album waar de teksten en klanken herkenbaar zijn en aansluiten bij de leeftijd van de fans. Het mag misschien wat rustiger, zonder dat het de vibe verliest.

Het album begint dan ook met een pianoversie van ‘Songs of Surrender’ en het ‘Where The Streets Have No Name’. Ook al is het akoestische werk van ‘11 O’Clock Tick Tock’ en ‘Out of Control’ prima songs die je om het kampvuur speelt, zijn de originele versies toch meer “in your face’ en komt the message meer aan. Met het ‘Walk’ On dat opgedragen wordt aan Ukraine krijgt dit een upgrade naar het heden.
Het album kent 40 ! Songs die onder de loep zijn genomen. Het zijn allen mooie herkenbare songs die de meeste mensen kunnen meezingen. Van ‘Stuck In A Moment’ naar ‘Pride’, via ‘the Fly’ naar het eerbetoon aan Joey Ramone in ‘The Miracle’.   

Het zijn mooie songs geworden, maar willen we niet het ‘Sunday Bloody Sunday’ en ‘I Will Follow’ (waar he allemaal ooit voor de band in Nederland begon) met scheurende gitaren horen en meebrullen? Al zijn de songs ‘Two Hearts Beat As One’, ‘City of BlindingLights’ en ‘40’ van dit album nog zo mooi. 

Het gehele album met 40 songs kun je gelukkig je eigen (herinnering) collectie van maken of een cd met minder songs halen, zodat je gewenste songs overblijven. Daar wanneer U2 zijn nieuwe tour start, zal iedereen weer gaan aansluiten en met een mix van deze kampvuursongs is het een meezingfeest! 

 

 

19 maart 2023
In dit bericht:
Translate »