De Australische formatie Tropical F***  Storm is terug met hun derde worp Deep States! In een tijd dat ook Down Under de wereld stil stond vanwege de pandemie vonden ze ondanks een “writers-block” uiteindelijk toch de inspiratie om ons wederom op een mash-up van Rock, Noise, Punk en wat experimentele stromingen te trakteren.

Complottheorieën
Liefdeskoppel Gareth Liddiard en Fiona Kitschin vormden eerder het hart van de Australische formatie The Drones, maar die band hield in 2016 op te bestaan. Kort daarna besloten Liddiard en Kitschin een andere creatieve weg in te slaan en werden Lauren Hammel op drums (High Tension) en gitariste/multi-instrumentaliste Erica Dunn benaderd om deel uit te maken van het nieuwe project Tropical Fuck Storm. Ze brachten al eerder twee albums uit en nu is daar het derde album dat wederom niet zomaar met fluwelen handjes behandeld kan worden. De soms vergaande en bizarre denkbeelden over complottheorieën of de bestorming van het Capitool zijn thema’s en rode draadjes die door de tien tracks heen lopen.

Soms onnavolgbaar
Misschien wel het meest exemplarisch is de al eerder uitgebrachte single ‘G.A.F.F.’ (Give-a-f*** -fatigue” ) met onnavolgbare ritmeverschuivingen waarbij de schurende stem van Liddiard alom aanwezig is en dit dan weer een schril contrast vormt met de stemmen van Erica en Fiona. Het verdient dan ook je aandacht en het doorgronden van de soms obscure teksten kost de nodige energie. Een andere klankkleur en wat meer psychedelisch maar niet minder onnavolgbaar is ‘Blue Beam Baby’ en ook opener ‘The Greatest Story Ever Told’ met een onnavolgbare gitaarsolo vliegt alle kanten op. Opvallend op deze plaat is dat qua zang Fiona en Erica wat meer op de voorgrond treden, iets wat het geluid van de band ten goede komt. Zo nemen de dames op ‘Suburbiopia’ vocaal het voortouw. Op ‘Bumma Sanger’ pakt de band terug op wat de pandemie volgens hun met ons doet, ‘The Donkey’ is wederom onnavolgbaar en met ‘New Romeo Agent’, met Erica Dunn als zangeres, noemen we het meest toegankelijke nummer. Het album wordt afgesloten met ‘Legal Ghost’ dat ook redelijk ontspannen aanvoelt en het instrumentale ‘The Confinement Of The Quarks’, een nummer dat niet echt als de “staart” van een album aanvoelt.

Eindoordeel
Deep States is een album dat je vooral tijdens de eerste helft de ademt ontneemt; krachtig, onnavolgbaar en soms zelfs destructief. Noise, Rock en Psychedelica worden samengevoegd tot een indringend maar inktzwart album met absoluut muzikaal een eigen signatuur. Gelukkig is het album voorzien van een bijgevoegd boekje zodat je alle teksten nog eens rustig op je kunt laten inwerken. Veel luisterplezier.

1 september 2021
In dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »