In 2014 was daar met ‘Habits’ (Stay High) dé wereldwijde doorbraak. Sinds haar debuut Queen Of The Clouds is de Zweedse Ebba Tove Elsa Nilsson die wij beter kennen als Tove Lo altijd een kleurrijk persoon geweest in de muziekwereld. Soms controversieel maar in ieder geval eigenzinnig. Om creatief compleet vrij te zijn brengt ze haar vijfde album Dirt Femme uit op haar eigen, onafhankelijke label Pretty Swede Records uit.

Geen grijze muis

Tove Lo is niet altijd in haar geboorteland Zweden een hele grote naam. Ze heeft wereldwijd grote hits gekend en werkte met vele namen in de muziekindustrie zoals Coldplay, Kylie Minogue en anderen. Altijd uitkomend voor haar eigen mening, twijfelend over haar vrouwelijkheid of mannelijkheid en soms uitdagend en prikkelend is de Zweedse allesbehalve dan een grijze muis in de muziekindustrie. Op haar vijfde album horen we duidelijk dat er weer een nieuwe fase in haar leven is aangebroken; tot haar grote verrassing is ze bijvoorbeeld getrouwd en in het catchy ‘Suburbia’ voert ze zelfs een gesprek over een mogelijk moederschap. Acht jaar geleden zou een dergelijke overpeinzing ondenkbaar zijn geweest.

Haar eetstoornis

Tove Lo heeft natuurlijk succes gehad met uptempo, dansbare popliedjes die vaak raakvlakken hadden met EDM. Ook op Dirt Femme horen we weer een aantal tracks die het bloed in ons lichaam sneller rond laten pompen. Opener ‘No One Dies From Love’ neemt brengt ons met de pulserende beat meteen naar de dansvloer en met haar bewerking van de synthesizer hit ‘Popcorn’ zijn we definitief om. Ondanks het vaak ogenschijnlijk lichtvoetige karakter worden is er soms wel degelijk een serieuze ondertoon te bekennen. Eén van de meest aansprekende dansbare nummers is ‘Grapefruit’, maar als we goed luisteren gaat dit nummer over de eetstoornis waar ze jarenlang heel veel problemen door ondervond. (“1, 2, grapefruit / Wish I could change overnight / 3, 4 lose more / Kill my obsession, please die”). Verderop het album komen we met het gelikte ‘Kick In The Head’ ook nog een potentiële hitsingle tegen.

Diverse samenwerkingen

Waar de Zweedse wel aan vast houdt zijn de samenwerkingsverbanden. Ook op Dirt Femme horen we diverse gasten zoals SG Lewis op de ultradancetrack ‘Call On Me’, het met expliciet seksuele teksten doorspekte ‘Pineapple Slice’ en rapper Channel Tres horen we op het hypnotiserende ‘Attention Whore’. Maar de Noordelijk alliantie komt pas echt tot zijn recht als Tove Lo op ‘Cute And Cruel’ de samenwerking opzoekt met de dames van First Aid Kit. Het semi-akoestische nummer met mooie harmonieën is absoluut één van de hoogtepunten. Verder is de op de gelijknamige cultklassieker gebaseerde ballad ‘True Romance’ een vocaal hoogstandje en met ‘I’m To Blame’ noemen we het nummer dat een krachtige opbouw kent en van diverse laagjes is voorzien. Met afsluiter ‘How Long’, die we nog kennen van seizoen 2 van Euphoria, nodigt Tove Lo ons nog één keer uit om de dansvloer op te komen. Dirt Femme is een album waarop Tove Lo haar artistieke vrijheid toont en bewijst nog steeds onderscheidend te zijn waarbij ze ons regelmatig in haar privéleven laat kijken. Een meer dan geslaagd popalbum. Veel luisterplezier! 

21 oktober 2022
In dit bericht:
Translate »