‘Circle of Smiles’ is het meest bekende liedje dat we in Nederland kennen van Toots Thielemans. Het was de leader van de succesvolle serie Baantjer.  Het nummer werd door Jurre Haanstra geschreven, al ligt het dicht bij de bekendste compositie van Thielemans zelf, ‘Bluesette’. Het nummer is een van de Vlaamse klassiekers geworden.

Het nummer komt van het album Philip Catherine & Friends uit 1974. Niet veel mensen weten dat Thielemans een fijne gitarist was. Zijn liefde voor de jazz was groot en hier voelde hij zich als een vis in het water. Zijn begeleidingsband kent dan ook bekende Vlamingen waaronder fluitist en producer Chris Hinze en de jazzgitarist Philip Catherine. Het is dan ook mooi dat juist dit album opnieuw is uitgebracht. Songs als ‘Monologue’ en het vrolijke ‘Two Generations’ dat als een duet met fluit en mondharmonica vrolijk door de speakers glijdt.

Thielemans wist met zijn gastopnamen bij Billie Joel, Paul Simon, Pat Matheny of John Denver de wereld van de jazz en pop samen te smeden. Het geeft meer aan hoe beroemd deze man was. Met de b kant van het album horen we meer de jazz side van de heren met ‘Friday Night’ en ‘T.T.’.

Het is dan ook een belangrijk album voor Thielemans en Vlamingen geweest. En dat is nu weer in een mooi jasje gestoken! 

24 oktober 2022
In dit bericht:
Translate »