De Amerikaanse band The Wild Feathers is na een afwezigheid van ruim drie jaar eindelijk weer terug met een nieuw album. Alverado werd in een cabin buiten Nashville opgenomen waarbij de band weer helemaal op zichzelf was aangewezen.

Drang om nieuwe liedjes te schrijven
Na een wat ongelukkig huwelijk met het vorige label was de creativiteit wat verdwenen terwijl de band in Amerika best succesvol was en hun muziek op veel waardering kon rekenen. Het titelloze debuutalbum uit 2013 maar vooral het live-album Live At The Ryman oogstte veel lof. Mede door Covid kwam vorig jaar Medium Rarities uit, een compilatiealbum van de band uit Nashville met daarin demo’s en ander materiaal dat nieuw leven in werd geblazen. Vervolgens kwam er een nieuw platencontract met New West Records en ontstond er weer de drang om nieuwe liedjes te gaan schrijven en op te nemen maar dan wel op hun manier. Zanger/gitarist Ricky Young zegt hierover: “This time, we decided to take the studio to the cabin and produce it ourselves. We’ve never been more proud of a collection of songs because it feels and sounds exactly how we wanted it to. No outside input or opinions, just the five of us in a room together.”

Ongekende energie
Die benadering en het eindresultaat mag er dan ook wezen. De titelsong en opener is ook een herontdekt pareltje dat nog niet eerder was opgenomen; de stemmen van de heren kleuren prachtig bij elkaar en de hier en daar wat rauwe gitaren zorgen er voor dat al je zintuigen op scherp worden gesteld. Vervolgens trappen de heren op het gaspedaal met ‘Ain’t Lookin’ en de drie zangers/gitaristen Rick Young, Joel King en Taylor Burns krijgen en nemen alle ruimte om hier een stuwende Southern Rocker van te maken. Datzelfde geldt voor ‘Side Street Shakedown’ dat met een ongekende energie op de plaat werd gezet en met ‘Out On The Road’ neemt de band ons mee naar het leven tijdens een tournee (“On up ahead underneath the green light/Please don’t say that’s the hotel tonight”). Ook ‘Midway Motel’ hoort nog in dit rijtje en is een ideaal nummer om live het publiek mee te krijgen.

Meerstemmigheid en volop ruimte voor de gitaren
Dat de band geïnspireerd is door namen als CCR, The Jayhawks en anderen is een gegeven. Toch kunnen we die lijn doortrekken met wijlen Tom Petty want het radiovriendelijke ‘Over The Edge’ zou niet misstaan op een album van Petty. En door al die diversiteit weet de band je met dit album te blijven boeien. De ingetogen ballad ‘Get Out Of My Own Way’ neemt ons enkele decennia mee terug in de tijd en bij het midtempo ‘Off Your Shoulders’ horen we een meerstemmigheid die doet denken aan de Eagles in hun beste jaren. ‘Top Of The World’ is een mooi stemmig rustpunt met smaakvol gitaarspel en met het midtempo ‘Flashback’ komt de rock uit de jaren ’70 weer uit je speakers rollen. De band sluit het album af met het semi-akoestische en wiegende ‘Another Sunny Day’ waarbij de glimlach alleen nog maar groter wordt.

Eindoordeel
Het is mooi om te horen hoe een band het plezier om muziek te maken weer hervonden heeft. Want dat wordt op Alvarado natuurlijk wel duidelijk; de creativitiet is terug en dat resulteert in een heerlijk album waar Americana, Southern Rock en andere Amerikaanse stijlen verenigd worden. Een aanrader. Veel luisterplezier. 

17 oktober 2021
In dit bericht:
Translate »