De Britse band The Who hoort in de iconische lijst van The Beatles, The Rolling Stones, The Kinks…. Nadat deze band hun legendarisch album en rockopera Tommy presenteerde, waren de verwachtingen hooggespannen. Who’s Next is dan ook een toepasselijke titel voor dit album in die tijd.

Rockopera Tommy

Het album overtreft de rockopera en hoort tot een van de iconische albums die ooit zijn gemaakt. Het album kent de heerlijke songs als ‘Baba O Riley’ en ‘Won’t Get Fooled Again’ die later voor de Amerikaanse CSI series werden gebruikt. Maar het album kent nog meer mooie songs waaronder het ‘Behind Blue Eyes’ en ‘The Song is Over’.

Toch zit er een verhaal aan dit album. Daar waar Tommy zijn leven achter de flipperkast leefde, was het voor schrijver Pete Townsend om wat nieuws te bedenken. Het was moeilijk los te komen van Tommy. Toch gaat hij nieuwe songs schrijven en neemt Tommy in zijn gedachten mee. Tommy van de toekomst is lastig uit te leggen aan zijn bandleden. De songs ‘Behind Blue Eyes’, ‘Mary’ en het mooie ‘Pure and Easy’ en ‘Love Ain’t For Keeping’ zijn daarin prima te begrijpen wat het vervolg kan zijn. Toch bleef het voor de band te abstract. Dus geen Tommy II, geen film of theater.

Life House Tommy II

Life House was einde oefening en komt gedurende jaren in delen boven water. Producer Glyn Johns pakte de demo’s van Townsend en zag er wel wat in. Hij poetst alles op en laat de band kennis maken met de synthesizer. Het bracht de iconische intro’s waar bands CSI nog steeds gebruik van maakt.

Leuk weetje is dat  toenmalig beste slidegitarist Joe Walsh (later in the Eagels) Townsend de Gretch gitaar geeft.

Het album is een weer helemaal opgepoetst en krijgt de demo sessies van Life House mee. Songs zijn optimaal en verrassend dat er in die tijd  geen dubbel album van gemaakt is.
Aangevuld met heerlijke live versies van ‘Bargain’  en ‘My Life’. Daarnaast zijn ‘Baba O’Riley en “Won’t Get Fooled Again’, misschien ten overvloede weer op plaat gezet.

13 september 2023
In dit bericht:
Translate »