The Weeknd - Dawn FM

The Weeknd – Dawn FM


Heel onverwacht was daar afgelopen week ineens de aankondiging dat The Weeknd met een nieuw album zou komen. De verrassing was nog groter toen bekend werd dat de Canadees Abel Makkonen Tesfaye, toch één van de grootste popartiesten van het laatste decennium, zijn vijfde album Dawn FM al dit weekend digitaal zou releasen; de release van cd en Vinyl volgen in februari.

Fictieve wereld in de vorm van een radiostation

De eerste pogingen om een opvolger voor het uiterst succesvolle After Hours strandden vanwege een aankomende depressie en dat straalde te veel af op de nummers die hij toen al geschreven had. Dus alles moest opnieuw en eigenlijk kunnen we Dawn FM als een soort conceptalbum beschouwen. Zie het als het licht dat je ziet als je eenmaal een tunnel door bent. En binnen die denkbeeldige tunnel is er dan dat denkbeeldige radiostation 103.5 Dawn FM met jawel, Jim Carrey als dj die je door de malaise heen navigeert. Dat Dawn FM een andere opzet en lay-out mee heeft gekregen wordt al snel duidelijk maar natuurlijk weet de Canadees nu ook weer snedige nummers voort te brengen waarbij succes waarschijnlijk gegarandeerd is. ‘Gasoline’, dat na de albumopener en titelsong de eerste echte potentiële hitsingle is, klinkt vertrouwd en natuurlijk vinden we de al eerdere uitgebrachte single ‘Take My Breath’ terug. ‘Sacrifice’, met een knipoog naar Swedish House Mafia, kent een heerlijke groove met funky gitaren en hier liegt de hoofdpersoon zijn geliefde voor maar dat staat hit succes waarschijnlijk niet in de weg. Bij het stuwende ‘How Do I Make You Love Me?’ zijn de invloeden uit de jaren ’80 duidelijk aanwezig en horen we de onzekerheid waarvan de Canadees nog altijd last heeft. Ook zijn verslavingen uit het verleden jagen Tesfaye nog achterna als we hem “I fix you mushroom tea and cross the restless sea” horen zingen, terwijl bij ‘Best Friends’ en ‘Don’t Break My Heart’ de R&B duidelijk voelbaar is ondanks de wat nadrukkelijk aanwezige elektronica.

Soul, R&B en natuurlijk een hit-in-de-dop

Maar soms bekruipt je ook het gevoel dat Dawn FM alle kanten opvliegt; zo horen we in ‘A Tale By Quincy’ een monoloog van de beroemde singer/songwriter en producer en wordt het album met wat fluitende vogeltjes en een synthmelodie geopend waarna Jim Carrey ons aan de hand meeneemt. Ook het wat angstaanjagende ‘Every Angel Is Terrifying’ met zijn interpretatie over het hiernamaals is doorspekt met jaren ’80 DNA. Af en toe zijn er wat rustiger zoals ‘Out Of Time’ waarbij de invloed van Michael Jackson absoluut voelbaar is en bij ‘Is There Someone Else?’ is daar ineens een moraal kompas. Maar de superster Tesfaye is nog steeds de man van vaak wat expliciete teksten zoals ‘I Heard You’re Married’ (ft. Lil Wayne) en ‘Here We Go ….. Again’. Tegen het einde van het album horen we het uiterst catchy en hit-in-de-dop ‘Less Than Zero’ is voordat Carrey met een monoloog dit toch wel bijzondere album afsluit.

Luister ernaar als een compleet album

Dawn FM is een nieuw muzikaal hoofdstuk van de Canadese popartiest The Weeknd. Natuurlijk zullen de radiostations de singles en de hits de ether in slingeren maar het Dawn FM is meer dan alleen wat hitsingles op een schijfje. Nog altijd zijn de demonen aanwezig en worstelt de Canadees met schaduwen uit het verleden en die altijd aanwezige onzekerheid. En dat alles komt bij elkaar en is verpakt in Dawn FM met ruim vijftig minuten speeltijd. Veel luisterplezier. 

9 januari 2022
In dit bericht:
Translate »