Wereldberoemd in Schotland en de rest van het Verenigd Koninkrijk en nu terug met hun derde album Millennials! In Nederland moet de Schotse formatie The Snuts waarschijnlijk nog een vast voet aan de grond krijgen maar met hun derde zetten deze viermansformatie een nieuwe stap in de goede richting.

 

Wereldberoemd in Schotland en de UK

Ooit gehoord van de gitaarband The Snuts uit het plaatsje West Lothian in Schotland? Toch is de bekendheid en populariteit van deze viermansformatie in het Verenigd Koninkrijk de afgelopen jaren tot grote hoogte gestegen.  Jack Cochrane, Callum Wilson. Joe McGillveray en Jordan Mackay zijn jeugdvrienden en na enkele singles en een tweetal EP’s was er in 2021 het debuutalbum W.L. dat in Schotland én Engeland de nummer 1 positie bereikte van de “Albumcharts”. Ze stonden op grote festivals als SXWX en tourden als support act met de Kings Of Leon. Na het tweede album brak de band het “major” label Parlophone om meer vrijheid te krijgen. Nu is er met Millennials, het derde album en op zich blijft de band dicht bij zichzelf. Tien nummers met een speeltijd van nog geen dertig minuten waarbij de band zich vooral laat leiden door alledaagse thema’s!

 

Herkenbare thema’s

Tien energieke en herkenbare tracks zorgen voor een prettig hernieuwde kennismaking. De catchy opener en al eerder uitgebrachte single ‘Gloria’ gaat over dat universele heerlijke gevoel dat verliefdheid met zich meebrengt (“Dancing with the stars / Love twinkled in the eyes / And we were standing in the stoplight / Monday night dreaming of a good life”). Zanger en gitarist Jack Cochrane heeft een unieke, ietwat nasale stem die heel goed past bij het genre en het plezier dat de band heeft is duidelijk hoorbaar. Zoals gezegd zijn liefde, opgroeien en andere levenslessen de thema’s die we terug horen in verfrissende en energieke nummers als ’Millionaires’, ‘Butterside Down’ en ‘Novastar’. Een nummer als ‘Dreams’ is uitermate dansbaar en bij het met hooks omgeven ‘NPC’ gaat de band terug naar de tienerjaren naar het moment dat je er genoeg van hebt! (“I wanna, wanna, wanna / I really wanna / I wanna stay in bed all day, I wanna (haha)”).

 

Richting einde wordt het tempo lager

De laatste twee tracks zijn de meest gemodelleerde van deze gitaarband. ‘Deep Diving’ krijgt een hele fijne groove mee waardoor stilzitten lastig wordt en je jezelf op een dansvloer omgeven met glitterballen waant en bij afsluiter ‘Circles’ laat de band het tempo vieren. De strijkers voegen absoluut iets extra’s doet en herinneringen aan de glorietijden van Robbie Willams en Oasis komen als vanzelf bovendrijven en richting einde nodigt dit nummer ons uit om uit volle borst mee te zingen. Cochrane zelf zegt over de essentie van dit nieuwe album: “Leading into this new record, the original idea was: are there any songs we’ve forgotten to write. Across this whole ride from doing nothing with our lives to playing music to being successful – are there any ideas and feelings we can dip back into from when we weren’t living in this music world? That’s where we, as millennials, came up with the concept of millennials.”. In aanloop naar de lente en de zomer is dit een hele fijne release. Geen zware kost maar hele universele thema’s verpakt in tien pakkende liedjes. Enige punt van kritiek is dat het album wat langer had mogen duren….. Veel luisterplezier!

 

 

 

1 maart 2024
In dit bericht:
Translate »